България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За духа на Освобождението: Ако запомниш случката, ще запомниш и хората

Има по-интересни неща от това да се запаметят дати, каза журналистът Миглена Георгиева

03.03.2021 | 09:05 Редактор: Юлия Христова

Митове и факти - какво не знам за Освобождението? Повече за духа на 3 март ще може да видим днес във филма на Миглена Георгиева "3 март: Хроники на свободата". 

3 март не е само подписването на Санстефанския мирен договор. Всички знаем историята на България, но когато стане дума за война, трябва да сме наясно, че тя се развива на територията на цялата страна. Реших моят главен герой да е Гурко, неслучайно. Помислих си, че омаловажаваме ролята на българските чети. Това каза в студиото на "България сутрин" авторът на поредицата "Историите ON AIR" по Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева.

По думите ѝ обаче опълченците не са четите и пътят им е бил много труден - януари, зимата, минавайки планината са марширували на едно място, за да не замръзнат.

"За една нощ са минали не повече от 800 метра заради мъглата. Има по-интересни неща от това да се помнят дати. Ако запомниш случката, ще запомниш и хората", допълни журналистът.

Георгиева посочи още, че в събота от 19:00 телевизия Bulgaria ON AIR ще излъчи и филм в "Историите ON AIR" за това какво са чувствали българите от дните на Освобождението.

"Разгледах 3-4 вестника, благодарение на доц. Красимира Александров. Показаха ми ги в Народната библиотека. Любопитно е да се ровиш в стари вестници, които показват духа на хората от миналото", отбеляза тя.

Според нея малко след свободата журналистите са дали идея първото, което да се направи у нас - българските пощи, за да се разпространяват съобщенията между градовете. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ЦЕЛОКУПНА БЪЛГАРИЯ!
преди 3 години