България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спаси живот: Граждани с кампания за дефибрилатори по улиците

Марияна и Александър Манушеви: Първите няколко минути са ключови за живота на пострадалия

17.02.2021 | 08:25 Редактор: Никола Симеонов

400 000 души на година по целия свят умират от сърдечен арест. В България сърдечно-съдовите заболявания също все още са сериозен обществен проблем. Първите няколко минути долекарска помощ са критични за спасяването на човешки живот при получаването на сърдечен арест.

Граждани стартираха кампания за снабдяване с дефибрилатори на възможно най-много места у нас, както и за събиране и рециклиране на стари акумулатори, средствата от които отиват за закупуването на тези животоспасяващи устройства. 

"Не можем да навредим, ако ни се наложи да използваме дефибрилатор - самото устройство работи автоматично - първо изследва дали човекът се нуждае от електрически импулс и едва тогава само се задейства. Обучението за работа с него е само от 5 до 8 учебни часа", обясни в ефира на "България сутрин" председателят на Фондация "Първите три минути" Марияна Манушева

Заедно с инструктора по първа помощ Александър Манушев тя разказа за инициативата им за рециклиране на акумулаторите и необходимостта от уменията да реагираме адекватно в ситуация на инфаркт и сърдечен арест.

"Обучихме много хора да работят с тези дефибрилатори - много хора в Столична община, над 300 преподаватели, имаме и кампания, която обучава общините, а те на свой ред своите служители. В такава ситуация линейките пристигат до 8 мин. Ако в това време се направи сърдечен масаж и дефибрилация, шансът за оцеляване скача от 0 до 50 процента! Златните стандарти са да има дефибрилатор на 90 сек ходене от мястото на инцидента. Не е лесно постижимо, но не е невъзможно и ние работим в тази посока", каза Манушева пред Bulgaria ON AIR.

Александър Манушев демонстрира в ефир как се прави сърдечен масаж и как се борави с дефибрилатора.

"Дефибрилаторите сами дават инструкции чрез плейбек на звукозапис. Електродите се поставят под лявата ключица и дясната мишница. Устройството сваля ЕКГ-то на човека и ако има нужда до 10 сек, ще направи дефибрилация само", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК