България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Филмче разяснява как работят ваксините и защо е важно да се ваксинираме

Негов създател е студентът Димитър Фердинандов

02.02.2021 | 09:25 Редактор: Ралица Братанова

Сложната наука, иновациите и новите открития имат нужда от превод за масовата аудитория. Именно с тази нелека задача се захваща Димитър Фердинандов - студент по авиокосмическо инженерство.

Той създава 30-минутен филм, който е качен в Youtube, под името "Ваксините срещу COVID-19 | Как работят те и защо е важно да се ваксинираме?", който цели да разсее страховете на обществото от имунизацията и да обясни по най-простия начин, че ваксините не са опасни.

"Това, което ни очаква в бъдеще като наука и иновации, са неща, които са изключително сложни, но могат да бъдат обяснени по-прост начин и в повечето случаи - графично, което е изключително важно за правилното разбиране на трудна тематика", коментира Димитър в "България сутрин".

И подчерта, че първото нещо, за да се направи един такъв филм, е събирането на достатъчно достоверна информация.

"Коронавирусът е тема, която се развива постоянно, тя е много динамична. На няколко пъти се налагаше да променям сценария на видеото", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Студентът сподели, че от 3-4 години се занимава с генетика и генетично модифициране.

Димитър призова тези, които се съмняват във вируса и вярват в конспирации, да имат повече доверие в науката и хората, които ежедневно се опитват да направят човечеството по-здраво, по-готово и по-можещо.

"Макар и да бяха разработени толкова бързо, това са ваксини, върху които е работено повече от десетилетия и през последните години сме успели да достигнем положение, от което да доизградим ваксините. Точно защото проучванията никога не са спирали имахме възможността толкова ефикасно да се справим с кризата, в която сме в момента.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


2
1 rate up comment rate down comment 0
Пенчо
преди 3 години
ОБАЧЕ НАШИТЕ УЧИТЕЛИ голяма част от тях не искат да се ваксинират нито да ходят на работа, но пък искат пари, заплати и пенсии. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Браво, много креативно Сигнализирай за неуместен коментар