България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Туроператорите: Почти сме забравени, на ръба на нервите и оцеляването сме

Павлина Илиева добави, че основното им искане е за възстановяване на парите на клиентите

01.02.2021 | 08:05 Редактор: Ивет Арабова

След ресторантьорите и туроператори излизат на протест. По информация на Bulgaria ON AIR в момента тече организацията му, като преди това ще бъде изпратено писмо с исканията им за властите. За какво настояват организаторите на екскурзии?

"Нашата дейност не се осъществява от миналата година от 13 март. Ние сме единственият бранш, който не работи. Вече всички са на ръба на нервите и на оцеляването. Почти сме забравени и изоставени", каза председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти Павлина Илиева в ефира на "България сутрин".

Тя изтъкна, че мярката 60/40 за членовете на Сдружението е на ниво на изплащане около октомври месец.

"Централно решение за излизане на протест все още нямаме, спорадични са тези желания. Те ще зачестяват все повече и повече. Все още нямаме готовност и организация, но това може да стане бързо. Имаме едно основно искане и това е за възстановяване на парите на клиентите. Ставаме изискуеми в месец март, все още не е разрешен този проблем, на който от 1 година се опитваме да търсим решение", посочи тя.

Павлина Илиева добави, че към момента като мерки към туроператорите са раздадени 10 млн., което се равнява на 1% от техните обороти.

"Написали сме прессъобщение - исканията ни са мерките да бъдат навременни и да бъдат раздавани в технологичното време, в което са обещани. Министър Николова е в голяма наша подкрепа, винаги е била с разбиране към нас", коментира председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти в ефира на Bulgaria ON AIR.

Илиева подчерта, че хората от бранша са с яснота, че няма да заработят още дълго време, но смятат, че с добри мерки е възможно да заработят поне в страната.

"Ние сме изготвили протокол за безопасна работа на туроператора в Ковид среда, ще опитаме да го направим официален през Министерството на здравеопазването. Чужденците, които идват в България, са в изключително ограничен брой. Ние сме в зелената зона, но пътуванията са ограничени. Дестинациите, които в момента са отворени, са Занзибар, Малдивите, Дубай и Доминикана. Хората искат да пътуват, желанието е голямо", обясни Павлина Илиева.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК