Борисов оптимист: Ще възобновим туризма между България и Турция

Премиерът се срещна с турския министър на културата и туризма

25.01.2021 | 11:39 Редактор: Тодор Петров

С 50% е намалял потокът от турски туристи към България през миналата година заради пандемията. Но Българите остават в челната тройка на туристите, посещаващи Турция. Това стана ясно на среща в София между ресорните министри на двете страни.

А премиерът Бойко Борисов обяви, че с преодоляването на Ковид-19 туристическият поток между България и Турция ще се възобнови

"Заради разразилата се световна здравна криза през изминалата година се наблюдава значителен спад в туристическия поток между България и Турция. Убеден съм, че тенденцията ще бъде преодоляна след отминаване на опасността", заяви той по време на срещата си с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой.

Премиерът отбеляза, че е от голямо значение провеждането на Първата сесия на българо-турската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която бе отложена поради пандемията.

"Двустранните икономически отношения и общите проекти, които са от взаимен интерес, ще допринесат за засилването на връзките между България и Турция като цяло“, изтъкна министър-председателят 

В хода на разговора с министър Ерсой премиерът Борисов акцентира, че Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор на ЕС в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия, икономика, съобщиха от правителствената пресслужба.

"България и Турция имат традиционно добри отношения, като винаги сме се стремели да намираме решение на въпросите в духа на добросъседство и взаимно уважение", категоричен бе Борисов.

"В бъдеще може да видим популярността на дестинации да бъде продиктувана от това колко добре съответната държава или регион контролира вируса. Предпазните мерки ще дадат сигурност на туристите, че избраната от тях дестинация ще е безопасна", заяви министърът на туризма Марияна Николова.

Снимка: Правителствена пресслужба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК