България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

А ако бяхме като Словакия: Излизаш от вкъщи след отрицателен тест, глобите са жестоки

Училищата и моловете са затворени, посочи посланикът ни в Братислава Йорданка Чобанова

29.01.2021 | 08:55 Редактор: Тодор Петров

Словакия се превърна в една от европейските страни с най-строги ограничителни мерки. В страната изискват отрицателен тест за излизане от вкъщи.

"От 27 януари гражданите трябва да представят отрицателен антигенен или PCR, по-скоро изискването е за антигенен тест. Не е необходим, когато човек отива до болницата или разхожда домашния си любимец в квартала. Абсолютно всички други трябва да представят отрицателен тест, за да излязат от вкъщи", потвърди посланикът на България в Братислава Йорданка Чобанова пред Bulgaria ON AIR.

Има полицаи, които осъществяват контрол на случаен принцип. Извършват се регулярни проверки, а глобите са сериозни - 1000 евро. Ако не може да се заплати на момента, а по банков път - глобата скача на 1650 евро, стана ясно още от думите ѝ.

Чобанова припомни, че Словакия беше първата страна, която е обявила извънредно положение. От края на декември то е удължено с още 40 дни. Училищата и моловете са затворени, окуражава се дистанционната работа, забранени са културните и спортните мероприятия.

"Усеща се изтощение и напрежение в хората от непрекъснатите ограничения. Болниците са на пълен капацитет и смъртните случаи не са малко. Очаква се леко разхлабване на мерките на 7 февруари - завръщане в училище поне на най-малките. В момента всички деца от 1 до 12 клас учат от вкъщи", каза още посланик Чобанова в "България сутрин".

В последното тестване в Словакия са взели участие почти 3 млн. души, като позитивни са се оказали 36 хил. Смята се, че масовото тестване позволява да се диагностицират червените зони, където вирусът е най-концентриран. Когато те са хванати, може да се изолират случаите и да се разхлабят мерките, обясни тя.

И в Словакия има скептични към ваксините хора, но по-голямата част виждат спасение именно във ваксинацията. Страната е сключила договор за ваксини, с които да покрие  85% от населението. Към момента са ваксинирани 115 хил. души.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


3
2 rate up comment rate down comment 1
аз
преди 3 години
И как от вкъщи ще си направят тест? Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Е там направо прекаляват Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
JJIvanov Geolog
преди 3 години
В СЛовакия живеят много ценни славяни .. PCR tests поразяват тежко и трудно лечимо горни дихателни пътища вкл божествената и майчините охрани на устата и носа..Терористи провеждащи ежегодни нагло престъпни терористични акции през мед мафията .вижте широко рекламирани месеци преди включване на грип генератори тн ГРИПНИ ПАНДЕМИи през април 2019 подадоха, че НЯМА Достатъчно заразени с рекламираните ваксини ..НОвата диверсия рекламирана като COVID 19 уби с рекламна цел лекари и други Сигнализирай за неуместен коментар