България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Здравен абсурд в Бобов дол: Болница няма, разпродават и Спешния център

Общината ще се включи в търга за помещенията, обяви кметът Елза Величкова 

15.01.2021 | 08:44 Редактор: Тодор Петров

Генерално здравеопазването си поема глътка въздух след спада на случаите на заразените с коронавирус. В Бобол дол обаче то е на командно дишане. Търг ще решава съдбата на здравеопазването в града.

Общинската институция ще се включи в търга за разпродаването на имуществото на болницата, която от години не функционира. Част от имуществото е и Спешният център, останал последна надежда на хората.

"Беше неочаквано, въпреки че болницата отдавна е затворена и имуществото ѝ се разпродава от синдика. Ще се разпродават и помещенията в Спешния център, надяваме се да спечелим търга. Бобов дол не трябва да остава без здравеопазване", каза кметът на града Елза Величкова в ефира на "България сутрин".

Оказва се, че за една рентгенова снимката хората трябва да пътуват до околните градове. Спешният център все пак е спасявал положението отчасти. Ако се затвори обаче, Община Бобов дол остава без здравеопазването.

"Има насрочена извънредна сесия за днес. Очаквам общинските съветници да делегират права на кмета на общината да участваме в този търг за помещенията. Нашата община е с ограничен финансов ресурс, риск винаги има", заяви Величкова пред Bulgaria ON AIR.

Градът разполага с трима лични лекари, които се грижат близо 9 хил. граждани. Преди година те са били само двама, намерен е още един и се търсят още, но преди това трябва да бъде запазен Спешният център.

"Бобов дол е миньорско градче, хората са работили в мините, страдат от различни заболявания и им е нужно лечение. За радост имахме много по-малко заболели от Ковид-19 и някак се справихме", каза още градоначалникът.

В Бобов дол функционира хоспис на популярния фолк изпълнител Борис Дали. Той се помещава в разпродадените етажи на болницата. От общината са имали намерение да участват в конкурса, но само за час са изпуснали срока.

"Работим в синхрон. Запазва се услугата за всички потребители, персоналът се запази почти на 100%, само че услугата е частна", уточни Елза Величкова.

Тя подчерта, че с много усилия и държавна помощ в лицето на главния прокурор Иван Гешев и екологичния министър Емил Димитров, вече не се горят боклуци в ТЕЦ-а и обстановката е спокойна.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК