България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Да дариш храна и внимание на възрастни хора в нужда

Проектът работи с екип от 8 души и много доброволци

15.01.2021 | 07:59 Редактор: Юлия Христова

Доброто не струва много, но много се цени. Особено там, където ударите на кризата имат дълбоки корени. В районите, определяни неколкократно за най-бедни в целия ЕС. Как функционира и посреща новите предизвикателства проект "Северозапад", осигуряващ храна и достоен живот на възрастни хора в 12 села

Стартирахме с малки дейности - разказаха ни тогава как минават децатa, хвърлят една кутия вафли и една жената кара с нея цяла седмица. Заинатихме се да направим патронаж. Беше интересно да се преборим с недоверието. Това каза в "България сутрин" директорът и учредител на фондация “Северозапад” Яна Рупева

В началото проектът е тръгнал с идеята да се подкрепя от дарители, които помагат и до момента. 

"Нашата идея е да работим на принципите на социалната икономика. Търсим хора, които биха припознали нашата кауза", допълни тя за Bulgaria ON AIR.

Проектът работи с екип от 8 души и много доброволци. 

"Получаваме много професионална помощ, защото не можем да си позволим такава финансово. Броят на индивидуалните и корпоративните дарители е огромен", посочи Яна Рупева. 

От създаването си фондацията работи активно с "Александровска болница", медицински екипи преглеждат хора на място, а преминалите хора са огромен брой. През 2020 г. предвид пандемията обаче тази практика е била спряна.

Фондацията работи в 12 села на място - разнася се храна, пазарува се за възрастните хора. Пандемията обаче е поставила нуждата от услугите по различен начин. 

"Недовериетo беше в това, че хората не вярваха как някой ще дойде и ще прави някакви неща за тях, не разбираха къде ни е далаверата", сподели Рупева.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК