България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Какво не знаем за антиутопиите на Джордж Оруел?

Коментар на художника Дамян Дамянов

08.01.2021 | 09:18 Редактор: Искра Ангелова

"Здравият разум не се поддава на статистика" - слова, изречени преди почти век от Джордж Оруел, чийто произведения също звучат стряскащо актуално  и днес. С нов превод, допълнени текстове, изчезнали за десетилетия и майсторски илюстрации - най-знаковите творби на британския писател излизат отново на книжния пазар. Това са "1984" и "Фермата на животните".

"Да работя върху този автор беше една сбъдната мечта. Много е важен за мен като личност и борец. Беше доста трудно и голямо предизвикателство да се даде нов вид, нова опаковка, колкото и търговски да звучи, но и това е начинът да се предложи това произведение на тези, които не са имали шанса да се запознаят с него", каза художникът Дамян Дамянов за "България сутрин".

Корицата на "1984" е в доминиращо черно и малко червено, а другата - точно обратното.

"И двете книги са визуално свързани, тъй като те не са продължение една на друга, но и двете са посветени на темата за абсолютната тоталитарна власт, която смазва отделни индивиди. Избрах черно и червено, защото това са предпочитаните цветове от тоталитарните и човеконенавистни идеологии. Визията е доста остра", подчерта Дамянов пред Bulgaria ON AIR.

Преводът на книгите е нов, но може ли времето, в което са написани да ни обясни сегашните събития?

"И днес, когато споменеш името Джордж Оруел, веднага го наричаме "пророк". Той и тогава е бил до голяма степен пророк. Неговите герои и персонажи винаги са разтревожени от това, което ще се случи. Те предупреждават човечеството за бъдещето", посочи художникът.

Той припомни, че "1984" е една много късна творба. Само година по-късно Оруел умира и не може да стане свидетел на собствената си голяма популярност. Оказва се, че през през няколко години има невиждан интерес към книгите на Оруел.

"Предупреждението за това, което се случва, вече е описано. В кризисни моменти, в които цялото човечество чувства, че нещо се променя генерално, ние си спомняме за този автор. Тези негови пророчества могат да се проявят по различен начин във времето", допълни Дамянов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК