България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Коронавирусът провали Тръмп, демокрацията в САЩ е компрометирана

Коментар на проф. Румяна Коларова и доц. Боян Чуков 

08.01.2021 | 08:24 Редактор: Тодор Петров

След щурма срещу американския конгрес Доналд Тръмп за първи път призна публично новоизбрания президент Джо Байдън и обяви, че ще осигури плавно, организирано и безпроблемно предаване на властта. Междувременно жертвите на размириците на Капитолия станаха 5, след като полицай почина от своите рани.

"Способността на американските партии да агрегират противоположни политически позиции беше много показателна. Докато в Европа екстремистките организации са забранени по закон, в Америка съществуват анклави от радикални структури, които по Конституция не са забранени. Това посочвахме като силата на американската демокрация", заяви политологът проф. Румяна Коларова.

В студиото на "България сутрин" тя изрази мнение, че виждаме президент, който нарушава табу-та. Виждаме и радикализирани организации, които са готови да атакуват федералната власт.

"За Доналд Тръмп гласуваха 74 млн., за Джо Байдън - 81 млн. Това прави 155 млн. души. Списъците с избиратели в САЩ са 153 млн. Това означава, че участието на избирателите е над 100%. На предишните избори са участвали 55,7% от избирателите. Ако допуснем, че този път са участвали 66%, а Тръмп е получил 74 млн., за Байдън остават 31 млн. Една голяма част от американците ще останат с усещането, че са измамени", обясни международният анализатор доц. Боян Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Коларова контрира, че тази сметка е абсолютно манипулативна и подвеждаща. За нито една от цифрите няма гаранция, че е такава, настоя тя.

"Има радикализация от двете страни. Когато имате разделено общество и водещите политически фигури се сблъскват по такъв начин, това дава свобода на радикалните организации да правят каквото си искат", подчерта политологът.

Тя изтъкна постановлението на съда в САЩ, че няма нещо нередно в изборите, което радикално би променило крайния изход от надпреварата за Белия дом.

"Избирателната система в Америка беше перфектна и действаше безотказно. Сега е нарушена тази социодинамична хомеостаза. Демократите тръгнаха по пътя на КПСС - всичко, което не сме ние, не е демократично. Твърдят, че всички други са далеч по-ниски от тях в интелектуален план", каза още доц. Чуков.

Според проф. Коларова Тръмп е направил всичко възможно да мобилизира радикалните избиратели, тъй като борави с новите медии.

"Америка не може да се върне в онова състояние, в което беше преди. Тези приказки, че всичко ще се успокои и ще тръгне по стария път, няма как да стане. Не работи икономическата основа, върху която се градеше американската демокрация. Икономическата парадигма в Америка се срути, тя не работи. Байдън е противник на класическата промишленост, той е за "зелената" енергетика", посочи доц. Чуков.

По думите му Тръмп е бил надигран перфектно и дори "смазан" през последните 48 часа. Голяма част от привържениците му са го предали и той трябва да търси начин да минимизира щетите, смята международният анализатор.

"Тръмп щеше да спечели тези избори, ако не беше коронавирусът. Икономически в момента Америка се стабилизира и тръгва напред. Тръмп сбърка в една ситуационна криза, която се оказа доминираща на тези избори. Имаме един човек, който отказва да приеме поражението си", отбеляза проф. Коларова и добави, че бъдещето на Тръмп ще бъде решено в следващите 10 дни.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Баш пък короната го е провалила Сигнализирай за неуместен коментар