България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Мермерски: В САЩ има разделение като на две отделни държави

"Медиите провокираха Тръмп да се съпротивлява до последно", посочи той

08.01.2021 | 08:12 Редактор: Искра Ангелова

Нахлуването в Капитолия ще остане в американската история като разделителна линия в най-голямата демокрация в света. Подобен щурм не е имало от 1814 година, когато сградата на Конгреса е нападната и опожарена. 

"Тук се опитват да сложат цялата отговорност върху раменете на Тръмп, а всъщност той има много съучастници от страна на всички либерални медии. Бих посъветвал Доналд Тръмп да покани новоизбрания президент Джо Байдън в Белия дом, за да се срещнат, а и с това да направи първа стъпка към единността на нацията", каза проф. Йонко Мермерски за "България сутрин".

Той допълни, че положението в момента в САЩ е като на две отделни държави.

"Разделени са на консервативни и либерални, но има нюанси в тези групи. Знаем, че 74 млн. са гласували за него, малко повече за Байдън. Преди седмица "Галъп интернешънъл" посочи, че Тръмп е най-популярният човек на планетата, надмина Обама. Байдън каза, че той ще бъде човекът, който ще обедини нацията, но първите две стъпки, които направиха с Камала Харис, беше да обявят как полицията на Капитолия се държи пристрастно по расов признак, въпреки че имаше убита жена", коментира още проф. Мермерски пред Bulgaria ON AIR.

По думите му повечето, които нахлуха в Капитолия, взели различни аксесоари и снимали се на бюрата, са вече разпознати.

"9 от тях са разпознати от ФБР. От тях шестима са привърженици на Тръмп, а трима са от "Антифа" и "Black lives matter". Доналд е много предвидим и това е неговата слаба част. Медиите го провокираха да се съпротивлява до последно и да подстрекава своите привърженици. Те го вкараха в капан", категоричен е професорът.

Йонко Мермерски подчерта, че е трябвало да се осигури повече охрана и по-голям периметър.

"Това не е първият пропуск на кмета на Вашингтон. Тя не осигури периметъра и на Белия Дом през лятото", добави той.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години