Щурмът в САЩ роди звезда: Образът на шаман превзе социалните мрежи

Обективите уловиха протестиращи, взели част от оборудването на Капитолия

07.01.2021 | 18:58 Редактор: Юлия Христова

Щурмоваците предизвикаха сериозни, критични и забавни коментари заради своето поведение и визия. Като най-впечатляващ се открои шаманът на движението Кю Ей нон.

"Марш за спасението на Америка“, така щурмоваците на Капитолия озаглавиха движението си. А обективите уловиха хора, костюми, знамена и символи, които скандализираха мнозина. Един от запомнящите се образи се оказа шаманът на Кю Ей нон – 32-годишният Джейк Анджели - полугол, с боядисано в цветовете на американското знаме лице и носещ кожи и рога. Познат на американското общество с крайните си виждания, засичан на предизборните митинги, носещ табела с надпис: "Кю ме изпрати". 

Движението се заражда онлайн малко след влизането на Доналд Тръмп в Овалния кабинет. Организацията имаше за цел да разкрие конспирацията, която се водела срещу Америка. И опитвайки се да наложи мнението, че Съединените щати се управлява от групи сатанисти и педофили, подложили на робство стотици деца, а единственият, който може да ги спре е именно Тръмп.  

Във времето Кю Ей нон се обяви срещу евреите и мерките за борба с коронавируса. На няколко пъти пред американски медии Анджели пък споделя, че проучванията му в уеб пространството потвърждават, че илюминати, тайни и затворени общества са в заговор срещу Съединените щати. 

И докато Сикрет Сървис с насочени дула се опитваха да опазят сенаторите, тълпата стигна до кабинета на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, където оставиха бележка, гласяща: "Ние няма да се предадем". 

Светът се шокира и от снимката на Ричард Барнет - Биго, който си качи краката на бюрото на Пелоси. 

Обективите уловиха протестиращи, взели част от оборудването на Капитолия като трибуната за изказвания от кабинета на Пелоси. Разбира се образът на Джейк Анджели се превърна и в муза за коментаторите в социалните мрежи. От това колко ще ви струва да изглеждате по същия начин,  до сравнения с Чубака от Междузвездни войни. 

Българският режисьор Валдес Радев го постави до Путин на кон. Журналистът Иван Нончев сравни Анджели с възкачването на Кимон Георгиев за министър-председател след преврата от 1934 година. А Георги Милков предложи нов термин - Американистан.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК