България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българин в САЩ за хаоса на Капитолия: Срамно петно за демокрацията

Проф. Христофор Караджов прогнозира 2 тежки седмици на напрежение

07.01.2021 | 09:00 Редактор: Ивет Арабова

Малко преди да бъде направена последната административна крачка преди встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Джо Байдън, нещата излязоха от контрол в САЩ. Гневът и анархизмът взеха превес.

Стигна се до сблъсъци, стрелба с жертви и щурмуване на сградата на хълма Капитолия. Как продължават сюрреалистичните гледки във Вашингтон? 

"Всички са потресени от случващото се. Това е един ден, който ще остави срамно петно върху демокрацията на САЩ. За щастие, редът около Капитолия е възстановен, за нещастие - има 4 жертви. Сенатът и Конгресът заседават, за да сертифицират резултатите. Засега всякакви обвинения, че при изборите има фалшификации, са абсолютно несъстоятелни", каза преподавателят в Калифорнийския университет проф. Христофор Караджов в ефира на "България сутрин".

Той добави, че лидерът на републиканците в Сената - Мич Макконъл, е казал в своя реч, че няма избори фалшификации и вотът е бил законен и редовен.

"По Конституция американският президент приключва мандата си в 12 часа на обяд на 20 януари. Надявам се, че няма да има повече такива ексцесии. Толкова много политици, редови хора, всички ние бяхме втрещени от тези сцени, които се разиграха около Капитолия", отбеляза Караджов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него абсолютно безпрецедентен е фактът, че действащият президент на САЩ - Доналд Тръмп, отказва да признае резултатите от изборите.

"В сряда Тръмп най-после започна да призовава последователите си да се разотидат мирно, но той продължаваше да настоява, че е спечелил изборите, при това с много. Това беше причината Twitter да го спре за 12 часа. Републиканците са в много трудно положение, защото за последните 4 години се превърнаха в заложници на Доналд Тръмп", смята преподавателят в Калифорнийския университет.

Проф. Христофор Караджов добави, че всички искат Тръмп да си отиде - неговите език, маниери, начин на поведение, но от друга страна, е трудно да се каже на 75 млн. души, че техният глас няма значение.

"За 2 седмици няма време за какъвто и да е било импийчмънт. Членове на кабинета на Тръмп са обсъждали възможността да се използва 25-ата поправка в Конституцията. Тя предвижда вицепрезидентът да заеме президентската позиция, ако президентът има най-вече здравословни проблеми. Това обаче е в сферата на фантазиите. Ще има две седмици на напрежение", прогнозира Караджов.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Bloomberg/Victor J. Blue

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 3 години
Видяхме я вече тази лъже-демокрация. Не искаме демокрация,искаме ред,справедливост и законност!!! Сигнализирай за неуместен коментар