България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Калофер увери: Няма кой да спре хорото, готов съм да ме глобят

"Хорото ще бъде в съвсем друг вид", коментира Румен Стоянов

05.01.2021 | 08:05 Редактор: Ралица Братанова

Традиционното хоро в Калофер ще се състои и няма кой да спре гражданите да изпълнят ритуала. Това заяви кметът на града Румен Стоянов в ефира на "България сутрин".

"Едва ли някой е в състояние да спре тази хубава традиция. Хоро ще има, то ще бъде в съвсем друг вид. Ще се извърши ритуалът. Ние трябва да го спазим", категоричен бе той.

Градоначалникът призова хората, които идват от други места, да бъдат по-смирени и да спазват противоепидемичните мерки. И увери, че калоферци ще направят каквото трябва.

"Никога не бих си позволил хората, когато са се хванали на хорото, някой да отиде да им се меси. Все пак това се прави за здраве. Особено в реката едва ли ще може този вирус да се разпространява", коментира Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че калоферци обичат традициите, но все пак спазват и законите. Гражданите са били призовани да се разделят на 2 места, така че да няма струпване на хора.

"Ние сме длъжни да го съхраним при каквито и да е условия. Този празник е изживял тежки проблеми и моменти. Сега пак е един такъв, но смятам, че ще се справим съвместно с църквата и органите на реда", обясни кметът.

Стоянов уточни, че ще има полицейско присъствие, но то няма да бъде по-засилено от обикновено. Според него дори да има издадена забрана за провеждането на мероприятието, калоферци няма да я спазят.

Много резервации в хотелите в града вече са отменени, така че в Калофер не очакват много гости празника, отбеляза той.

"Готов съм дори да ме глобят. Аз не съм човекът, който може да ги спре, но съм човекът, който да им помага. Този празник е общественозначим за цяла България", изтъкна градоначалникът.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
Георги
преди 3 години
Много са дразнещи тия от медиите. Не можах дори да изслушам цялото интервю. Гледат само сензация да имат без човещина. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Кмета какво да направи, да ходи да ги сбие ли? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Предлага и и да го уволнят. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Богомил
преди 3 години
Това да си кмет не означава, че си отговорен и мъдър човек. Този човек също го доказва. Според мен заслужава отношение като към всеки един саботьор. Реката не можела да предава вируса. Като че ли хорото е подводно, играят го мъже амфибии под водата, където няма въздушно-капково предаване на вируса. Ей какви мъже има в Калофер/имало е някога/! И какъв самопожертвователен кмет? Сигнализирай за неуместен коментар