България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

В името на доброто: Да дариш храна на възрастни хора в запустели села

Идеята на Кирил Ковачев набрала сила в социалните мрежи

18.12.2020 | 08:12 Редактор: Ивет Арабова

Вълна от съпричастност към една инициатива, в чийто фокус са възрастните хора. През последните месеци за тях беше най-тежко - изолация, страх и самота. Особено за тези в отдалечените, най-бедни кътчета от България. Един млад човек се вдъхнови, поиска да им помогне и да ги зарадва за Рождество Христово.

"Идеята се роди отдавна. Виждал съм с очите си много пъти как тези хора са изоставени и остават много самотни. Повечето от тях в продължение на месеци стоят сами с телевизора си", каза авторът на благотворителната инициатива Кирил Ковачев в ефира на "България сутрин".

Идеята му се развила чрез социалните мрежи, след като той я споделил с приятелите си.

"Срещнах доста голяма подкрепа. Първоначалната идея беше да помогнем на 25 души, реших, че ще ми трябват около 700 лева. Включиха се хора, които бяха готови да дадат 500-1000 лева. Не бях готов за такова нещо", разказа мъжът.

Общо са събрани 1650 лева до момента, като Коледните пакети ще бъдат раздадени на хора в региона на Трявна. Toй избрал този район, тъй като това е общината с най-много села с между 0 и 10 души население.

"Коледният дух много е ударил хората. Всеки един от хората даде сума, която не е един или два лева. Не всичко е да дадеш едни пари, човек може да вземе нещата в свои ръце и да ги организира", добави Кирил Ковачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

На хората в нужда ще бъдат раздадени около 25-26 хранителни продукти. Кирил е категоричен, че ще повтори инициативата си и през лятото.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК