fallback

Как пластмасата влияе на тялото ни?

Коментар на Маги Джанаварова и Илияна Лазарова

17.12.2020 | 09:30 Автор: Искра Ангелова

За да покажат вредата от пластмасата не само за природата, но и за човешкото тяло, 10 български звезди се изследваха в лабораторията към Норвежкия институт за обществено здраве. Резултатът - в телата им са намерили следи от 17 вида опасни химикали, които се срещат точно в пластмасовите опаковки за еднократна употреба - чашки, пликчета, прибори за хранене.

"Не се изненадах, тъй като от доста време се интересувам кое, как влияе на нас. Всичко е на много начален етап, както и изследването. Те все още изучават какво се случва с нашето тяло, защото от много скоро се опитват да разберат как пластмасата влияе на нашето тяло", каза певицата Маги Джанаварова за "България сутрин".

Актрисата Илияна Лазарова подчерта, че за нея е било изненада, а последните години е ограничила доста употребата на пластмаса.

"Това, което се откри в моя организъм, е нещо старо. Нещо, което се е натрупало през годините. Най-вероятно не се чисти и остава в тялото, някои неща остават дори в костната система, най-вероятно в косите ни, ноктите ни", каза още Лазарова пред Bulgaria ON AIR.

Джанаварова сподели, че когато е получила резултатите, се замислила къде реално използва пластмаса.

"Няма как да избягам от нея, старая се да използвам максимално малко от нея. Трябва да се знае какво се слага в съдовете, които се произвеждат", категорична е тя.

В кампанията си двете дами споделят, че няма абсолютно никакъв контрол над производителите каква пластмасата, която използват.

"Самите те знаят какви са химичните елементи в нея. Не всяка пластмаса е тествана или безопасна за човешкото тяло. Мен лично много ме е страх за децата ми. Където мога - използвам стъкло и други материали, които са отново са еднократна употреба. Когато поръчвам храна - ходя със стъклена кутия и искам в нея да ми сложат", допълни Илияна Лазарова.

Според тях има нужда от спешни законодателни промени.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback