България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Янков: Радев да свика КСНС заради пандемията, БСП не е лява партия

Независимият депутат поиска обсъждане и консенсус спрямо мерките

11.12.2020 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев да свиква Консултативен съвет за национална сигурност, за да се "доизпипат" мерките на правителство срещу Ковид-19 и да се срещне с всички партии, за да се гарантира максималната представителност на изборите.

Това се казва в декларация на част от независимите депутати, които през септември напуснаха БСП. Сега те са обединени в "Българска прогресивна линия", която вече има свое лого. Като неин неформален лидер се очертава Красимир Янков, който напусна социалистите след преизбирането на Корнелия Нинова за председател на БСП.

"В ситуация на криза е необходимо институциите да работят и заедно с политическите партии да намерят консенсус по плана за справяне с кризата. Медиатор, за да се повиши доверието към мерките, които предлагат, е президентът на Република България. Длъжен е на всеки 3 месеца да свиква такъв съвет и той да се заседава. Последният КСНС е свикан януари 2020 г. Критичен съм към всички, които не спазват законите и Конституцията", заяви Красимир Янков пред Bulgaria ON AIR.

По думите ми, ако някой смята, че еднолично може да поеме отговорност за живота и съдбата на хората, той се лъже и ще бъде наказан на предстоящите избори. Необходимо е да има разбиране, да се чуят различните мнения, за да се поеме отговорност от всички, смята независимият депутат.

Той даде пример с ваксините, посочвайки, че има немалко изказвания от отговорни лица, които са изразили съмнения спрямо тях. Едноличното вземане на решения пък включвало и Националния оперативен щаб.

"Още през март месец, вместо да се приложи законодателството и да се спазва Националния план за готовност при грипна пандемия, се направи работна група. НОЩ е работна група, която подпомага институциите, които вземат решения. Едва сега се направи актуализация на този национален план. Не трябва ли да има обсъждания и консенсус по отношение на плана за ваксинация?", каза още Янков в студиото на "България сутрин".

Според него мерките са закъснели, защото се взимат решения от един-двама или трима души, които се влияели от това, което ще кажат хората на фона на задаващите се избори.

"В момента има близо 100 000 карантинирани след PCR тестове, които имат контактни лица - също карантинирани. Те може би са 300 000. На тези хора по какъв начин им се гарантира правото да гласуват? Конституцията им дава тази възможност. Ако не се отчете по какъв начин ще се организира такъв вод, реално няма да бъде спазена Конституцията! Кой ще брои бюлетината, която те са пуснали?", настоя Янков.

Запитан дали независимите депутати ще се явят на изборите като самостоятелна формация, той отговори, че ще продължи да се занимава с политика и да участва в бъдещи политически проекти, които отразяват неговите виждания.

"БСП вече не е лява партия. Това се видя и при разглеждане на бюджета, БСП предлага само вдигане на данъците. БСП се превърна в партията на Корнелия Нинова. Управляващата коалиция поне ясно декларира, че няма да променя данъците. Във времена на криза държавата е тази, към която се обръщат хората", заяви Янков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
1 rate up comment rate down comment 0
Без име
преди 2 години
Не съм симпатизант на БСП, но този *** ме отвращава. Сигнализирай за неуместен коментар