Избори по време на пандемия - как ще бъде проведен вотът?

Президентът Румен Радев обяви 28 март за дата на парламентарните избори догодина

09.12.2020 | 19:00 Редактор: Калина Донкова

Парламентарните избори ще се проведат на 28 март 2021 година. Датата бе обявена от президента на Република България – Румен Радев, а решението му отхвърли спекулациите за отлагане на вота с оглед на епидемичната обстановка в страната.

Според Закона държавният глава има право да отложи изборите в срок от два месеца. Той самият определя дата за изборите с указ, който трябва да бъде обнародван 60 дни преди въпросната дата.

Как ще се провеждат изборите в условия на пандемия все още не е ясно. Тепърва се очаква да бъдат обсъждани възможните варианти – гласуване с ръкавици, гласуване по пощата или дистанционно.

Австрия, САЩ и Румъния са държави, в които са се провеждали избори по време на пандемия. Специалисти в областта твърдят, че България трябва да проследи техните примерни модели и да изготви своя на база работещи механизми.

"Пандемията от коронавирус внася допълнителен елемент на особено критично очакване към начина, по който ще се проведат изборите и към самите резултати. Причина за това е, че политическият процес за провеждане на избори в последните години води до увеличаване на степента на недоверие на български граждани към голяма част от политическите партии‘‘, коментира Ваня Нушева, преподавател по избирателни системи и изборна администрация в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По думите ѝ кризата на доверието към политическите партии е базисният фактор, който ще предопределя характеристиките на предизборната кампания и на очакванията ни към изборните резултати. Друг фактор, който усложнява картината е това по какъв начин ще се справим с въвеждането на изборна кампания по време на пандемия.

"Наблюдението от предходните години показва, че има два съществени проблема в изборния процес – купуването на гласове и контролираният вот и организационните неуредици. Коронакризата усложнява допълнително организационния процес", смята още Нушева. 

Към момента са формирани две конкретни предложения относно предизборната кампания и карантинираните лица. Решението при болен от Ковид-19 е дистанционно гласуване или прилагане на вот по пощата.

"Стандартите на Съвета на Европа препоръчват да се обърне внимание на два фактора, когато става дума за дистанционно гласуване – сигурност на каналите за отразяване на вота и да не се прилага такова гласуване по отношение на всички лица. Българите в чужбина могат да бъдат възпрепятствани да приложат своя глас, заради рестрикции при пътуване до изборните секции и противоепидемичните мерки в съответните държави", каза още тя.

"Сигурността на пратките, изваждането на карантинираните от общите списъци и обособяването на нови такива за карантинираните – всичко това изисква добра организация между различни институции, което допълнително затруднява процеса", категорична е Нушева.

Как ще се процедира, ако член на ЦИК или секционна избирателна комисия е заразен с коронавирус и по какъв начин ще протече организацията на изборите?

Вижте още от разговора във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК