България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт за разхлабване на мерките сега: Безразсъдно и несериозно

Коментар на съоснователя на групата "Science in the crisis" д-р Момчил Баев

10.12.2020 | 08:37 Редактор: Ивет Арабова

Две седмици след като правителството взе решение да затегне мерките, здравният министър обяви, че се работи над вариант от понеделник (14 декември) детските градини и ясли да отворят врати.

Какво се промени за краткия период и избистри ли се картина около реалния принос на детските заведения в общата заболеваемост?

"Скептицизмът в тази обстановка е обоснован, не виждам твърде оптимистични резултати на този етап. Ние сме в този вид на мерките от около две седмици, което е много кратък период. През изминалото денонощие има близо 39% положителни проби. Имаме сравнително дълъг период, в който положителните тестове се задържат около 40%", каза съоснователят на групата "Science in the crisis" Момчил Баев за "България сутрин".

Според доктора по Социална медицина и управление на здравеопазването и фармацията,  несъмнено има натиск върху здравните власти за премахване на мерките и отваряне на училища и заведения.

"Това би било много безразсъдно решение, което ще постави успеха ни от последните две седмици под сериозен риск. Ние не сме в момент, в който кривата не слиза надолу. Ние сме в някакво своеобразно плато, но това не дава основание за отпускане на мерките. Сега трябва да имаме повече контрол, за да може по празниците да обърнем кривата надолу", смята д-р Баев.

Той добави, че няма нито една мярка, която може да проработи за всички и да удовлетворява всички.

"Навярно има хора, които имат проблем с отпуските и отглеждането на децата си в тази обстановка. Има и голяма част от обществото обаче, която е успяла да направи своите планове за гледане на децата. Отпускането на мерките 2 седмици след като сме ги наложили, е несериозна постъпка. Ние настояваме решения да се взимат на базата на факти, които са научно обосновани", отбеляза събеседникът на Златимир Йочев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Д-р Момчил Баев подчерта, че настоящите мерки са това, на което дължим стабилността в резултатите.

"Има едно научно изследване, публикувано в "Lancet". То показва, че с 25% се е увеличила заболеваемостта след започване на учебната година в 131 държави. Имахме много месеци, в които обществото беше оставено да живее, като че ли нищо не се случва - летните месеци, дори септември. Мерките през октомври-ноември закъсняха, ако ги бяхме въвели по-рано, щяхме да се справим по-добре", категоричен е той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК