Борисов: Отваряме градините и яслите, ако към 14 декември заразените намалеят

Най-добрата антикризисна мярка е отварянето на икономиката, смята премиерът

07.12.2020 | 14:50 Редактор: Тодор Петров

Ковид мерките ще бъдат премахнати след 21 декември, ако случаите на заразени с коронавирус намалеят. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Според плана детските градини и яслите ще отворят още на 14 декември, а седмица по-късно - и заведенията.

Но за пълно отваряне на затворения и бизнес властта не е единодушна. Частичното затваряне беше въведено от 28 ноември. Към момента затворени освен ресторанти и кафета, са и моловете, и търговските центрове. Както и училища, университети, детски градини и ясли. Няма тържества и събирания с повече от 15 души, както и спортни мероприятия за деца до 18 години и културните мероприятия. Преустановени са и екскурзиите.

Плана за отваряне на държавата премиерът Бойко Борисов обяви при посещение в производствено предприятие за тестени изделия в село Цалапица край Пловдив. 

"На 14-и ако цифрите продължават да са такива, ще пуснем детските градини и яслите, за да могат жените да отидат на работа. Най-добрата антикризисна мярка е на 21 декември да отворим отново всичко. За да може дотогава...всеки ден...да се връщат в производството", заяви премиерът.

Здравният министър обаче е скептичен за отварянето на бизнеса след 21 декември.

"Много е рано да говорим за отваряне, при условие че седмицата, която ни е важна за анализиране, е от 14-и нататък", каза Костадин Ангелов. 

А експертите предупреждават, че спад в броя заразените ще се наблюдава най-рано две седмици след въвеждането мерките, влезли в сила от 28 ноември.

По думите на премиера все пак отваряне на държавата трябва да има, защото нямало икономическа логика в това да има заплати, а да няма производство. "Решението е или заеми, или фалит. Ние не искаме да задължим следващите поколения. Няма как да не се работи, а някой да плаща 80 на нула заплатите. Много е популистко, много е хубаво, но така ще се задължат с милиарди следващите поколения. 60/40 работи, 80/20 работи. 1,1 милиарда дотук сме изплатили - държавата към бизнеса. Продължаваме с тези мерки, но най-правилното е на 21 декември да отворим", коментира Бойко Борисов.

Кризата обаче вече се отразява на Красимир Иванчев, който е собственик на заведение и председател на хотелиерите и ресторантьорите в Русе. При него на работа са били 26 души. Наложило се е персоналът да бъде съкратен до 14 души.

Той споделя, че дори и да отворят на 21-ви, няма да могат да се справят без помощ от страна на държавата. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
А така обещавай сега , за да натрупаш точки , че след две семици май ще говориш обратното. Сигнализирай за неуместен коментар