България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Как ще бъдат похарчени парите от Бюджет 2021?

Дебат между Румен Гечев от БСП и Александър Сабанов от "Обединените патриоти"

19.11.2020 | 09:10 Редактор: Ивет Арабова

Ресорната парламентарна комисия ще разгледа на второ четене бюджетa за следващата година. Очаква се да стане ясно как и дали ще бъде променен начинът за подпомагане на семействата с деца. Как ще бъдат похарчени парите за следващата година?

"Вариантът на колегите от "Обединените патриоти" е по-социален от този на ГЕРБ. Ние предлагаме 6500 лева на всяко второ или трето дете oт семейство, чиито родители са работили през последните 24 месеца. Такава е практиката и в други европейски страни", каза зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание и депутат от БСП проф. Румен Гечев в ефира на "България сутрин".

По думите му основният проблем на България е демографският и в това направление трябва да се предприемат най-сериозните стъпки.

"Няма да има промени. 450 лева на годишна база ще могат да приспадат родителите с по-високи доходи от тяхната данъчна декларация. Всички деца ще получават надбавки, досега не беше така. С този наш ход показваме, че имаме еднакво отношение към всички деца. За децата в първи и в осми клас сме определили отделно по 300 лева за всяко дете", коментира депутатът от "Обединените патриоти" Александър Сабанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Гечев правителството предвижда да отдели 300 млн. лева да подпомага бизнеса, което е крайно недостатъчно. Основният упрек на БСП към този бюджет бил заради това, че се различава коренно от подходите на другите европейски страни, които обвързвали бюджетите с икономиката си.

"Бизнесът не е останал на заден план, от предвидения 1 млрд. от мярката "60/40" бизнесът е усвоил 120 млн. лева. Тези 300 млн., които се залагат, винаги с актуализация на бюджета могат да се променят. Министърът на финансите е бил министър и е правил бюджети в предходните 5 правителства. Той е един от най-големите експерти в тази сфера", изтъкна от своя страна Сабанов.

"Вчера двама български граждани починаха на стълбите на една болница. Системата на здравеопазването е рухнала. Това управляващо мнозинство не решава тези проблеми. В момента заплатите на учителите са по-високи от тези на млади доктори на науките по нанотехнологии", посочи депутатът от левицата.

Александър Сабанов добави, че хората вече искат да стават учители, защото заплатите са добри. По негово мнение проблемът в здравеопазването е не в това, че няма легла, а в това, че няма доктори.

"Ние сме против политиката на "парче". Пенсионната система е съсипана. При тези промени един бивш главен инженер на предприятие ще получава пенсия колкото пазача на предприятието. Това справедливо ли е?", попита Румен Гечев. 

Депутатът от ОП пък настоя, че не може да се оставят 850 000 души да живеят в мизерия за сметка на някой друг. 

"За пенсионерите правим големи усилия. Между първо и второ четене малко са промените, които могат да бъдат направени. Това е бюджетът на изпълнените обещания - по-високи доходи за всички", категоричен бе той. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК