България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отказва ли се лечение на по-възрастни с Ковид?

81-годишен мъж от Бургас часа линейка 7 часа

18.11.2020 | 08:31 Редактор: Искра Ангелова

Мъж на 81 години с  висока температура, затруднено дишане и двустранна бронхопневмония не може да се дореди до място в болница в Бургас и цялата област. Той разчита на милостиня на частни лечебни заведения, които трябва да изпишат пациенти, за да настанят болният човек на легло. 

"Дядо ми е по-добре. Пуснали са му кислород, започнали са и инжекциите и всичко, което е нужно. Всичко започна преди една седмица, когато той вдигна много лека температура. Смяташе, че е някаква настинка, но миналия петък състоянието му се влоши", каза внукът на възрастния мъж - Емил Соколов в ефира на "България сутрин".

Тогава възрастният човек вдигнал много висока температура.

"След среща с личната лекарка - си направи PCR тест и снимка на белите дробове. Става ясно, че е положителен и има двустранна бронхопневмония. Личната лекарка настоя той веднага да бъде приет в болница, тъй като на неговата възраст е опасно губенето на време. Но в Бургас няма места. В събота вече беше много зле, обади се на линейка, чака 7 часа, линейката не идва, при което я отказва", допълни Емил Соколов пред Bulgaria ON AIR.

Внукът му пише пост в социалните мрежи с надеждата за помощ или съвет.

"Тогава се свързаха с мен от частната болница "Дева Мария". Хората подходиха много човечно. Служител обеща - понеделник при първия изписан пациент да го вземат и настанят. Точно така и стана", коментира още той.

По думите му разкриването на легла само по себе си нищо не означава, тъй като няма кой да лекува болните.

"Мои приятели, които работят в бургаската болница, твърдят, че са претоварени от няколко месеца. Официалното говорене по темата не отразява реалността, а тя е, че е много трудно да те приемат в болница и да получиш адекватна медицинска помощ. Вината не е на лекарите", категоричен е Соколов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
7 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Да проблема е че няма места.Дори и болници, които не са оборудвани с необходимите апарати за кислородно дишане.Трябва някой да умре за да те приемат.А правителството казва че всичко има.Има само едно- пълно безхаберие. Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
1
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години