България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пациенти се превърнаха в заложници на Ковид-19

Иван Димитров: Да се направят 4-5 болници, в които да бъдат пращани хората с Ковид-19

10.11.2020 | 09:00 Редактор: Георги Камарашев

Хроничноболни на бунт. Защо пациенти се превърнаха в заложници на Ковид-19?

"Още от март месец започнаха проблемите, когато беше първата вълна. Достъпът на хронично болните пациенти до лечението им стана много труден. През първата вълна си отидоха страшно много хора. Когато започна втората вълна, поискахме среща. Какво се случи? Преструктурираха звена, смесиха общолежащи болни с хронични болни. Не мисля, че някой може даде медицинско обосновано мнение защо се случва това. Хората с тежки хронични заболявания биват събирани с други, вместо да бъдат отделени, както е в цяла Европа", заяви в "България сутрин" председателят на Българския пациентски форум Иван Димитров.

Той изтъкна, че коронавирусната пандемия усложнява ситуацията за хиляди хора с тежки хронични заболявания, към които се включват и пациентите с редки заболявания. По думите му най-малко 20 000 човека са в групата, която има нужда от специализирано лечение.

"Ние казахме, че трябва да следваме модела на Европа. Да се направят 4-5 болници, в които да бъдат пращани хората с Ковид-19. Във всички останали лечебни заведения трябва да бъдат лекувани тежко болните. Не трябва да бъде спирано лечението на тези хора, защото това усложнява ситуацията им", подчерта Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Българския пациентски форум алармира, че много кардиологични пациенти се усложнили и са починали заради ненавременното отиване на лекар. 

"Ние се обърнахме с писмо до министър-председателя, до здравния министър, да се спре с това безхаберие и пренебрежение към хората с тежки заболявания, защото пациентите започват да ми звънят, да правят подписки. Не е редно в това време хората да излизат на площадите. Но в един момент те ще излязат, защото това е техният живот", каза още Иван Димитров.

Според него би било безумно и много грозно, ако тези пациенти излязат да протестират за собствения си живот. Проблемът бил много тежък и самите пациентите са много уплашени. Изключително важно е да не спират комуникацията с техните лекари, посочи той. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
То 4-5 болници така се правят, а и кой ще работи там? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Ситуацията е много притеснителна, пазете се, за да не стигате до болниците! Сигнализирай за неуместен коментар