България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Студено в края на ноември, но без условия да натрупа сняг

Минималните температури ще бъдат между 1 и 6 градуса, максималните - между 9 и 15

05.11.2020 | 09:30 Редактор: Тодор Петров

През ноември ни очаква малко по-нетипично време в сравнение с последните години. След 2000 г. ноември се представяше с доста по-високи температури. Тази година очакванията са да бъде с минимални температури между 1 и 6 градуса, а максималните - между 9 и 15. 

Това обяви климатологът доц. Симеон Матев от climateka.bg в ефира на "България сутрин". И добави, че месечната сума на валежите през ноември традиционно е между 40 и 80 мм. Сега валежите ще бъдат по-малко от тези суми. Условия за повече валежи ще има главно в Южна България.

"Първото десетдневие ще бъде с температури около и над нормата, като в последното се очаква застудяване", посочи доц. Матев пред Bulgaria ON AIR.

По-голямата част от континента е обхваната от антициклон, който ще ни донесе сравнително спокойно време. Влиянието му върху времето у нас ще се простира до средата на следващата седмица. Ще има доста слънчеви часове в планините. В неделя може да се окаже, че ще бъде по-топло в планините в сравнение с равнините.

"В средата на месеца температурите над Балканите ще бъдат по-ниски от обичайните с от 3 до 6-7 градуса. Температурите ще бъдат подходящи за сняг. Въпросът е дали това застудяване ще съвпадне с условието за валежи. Ще прехвърчи сняг, но няма да е онзи, който повечето чакат, за да извадят шейните. Трудно е да се осъществи такъв сняг до 20 ноември. През ноември все пак ще има някаква зима", каза още Симеон Матев.

"Има глобално затопляне. Това е процес, който обхваща цялата земя. Температурите в момента са по-високи отколкото през миналия век. Повишението на температурите не се е наблюдавало никога до момента", подчерта климатологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК