Как да подготвим автомобила си за зимата?

"Пътна полиция" активно ще следи основно за зимни гуми, изправност на светлини и чистачки

01.11.2020 | 14:49 Редактор: Георги Камарашев

Започва акция "Зима". "Пътна полиция" активно ще следи основно за зимни гуми, изправност на светлини и чистачки. Глоби ще се налагат след 15 ноември, а дотогава полицията само ще предупреждава за констатирани нарушения. 

Повечето шофьори чакат да се застуди значително или да падне първият сняг, за да сложат зимните гуми на автомобилите си. Поради тази причина традиционно по това време на годината пред гумаджийниците се забелязват опашки. Експертите казват, че много от водачите се страхуват повече от глобите, отколкото да тръгнат с неподготвен автомобил. 

"Не става въпрос за глоби, ами за спецификата на каучука - при зимната е едно, а при лятната е друго. Съответно и спирачният път вече - под 10 градуса лятната гума не е така ефективна и рискът от ПТП е голям", обясни собственикът на гумаджийница Димитър Петков.

Особено при зимни условия автомобилът трябва да е подготвен добре. Минусовите температури и снегът поставят пред изпитание както ходовата част, така и двигателя. 

"Най-важно е да се обърне внимание на ходовата част, спирачната система, гумите и най-общо казано течностите в автомобила. Като казвам течностите, имам предвид маслото, охлаждащата течност, известна като антифриз, спирачната течност и състоянието на акумулатора", каза управителят на автоцентър Деян Попов.

През зимата акумулаторите са по-натоварени и затова е важно те да са изправни. 

"Колкото е по-нарушено покритието на един фар, толкова по-малък процент от светлината излиза извън фара. Това означава, че вие можете да имате добри крушки, изправен фар, но 30% от светлината остава вътре в самия фар. Което възпрепятства вашето наблюдение и ще бъдете по-малко забелязвани от другите водачи", допълни Попов.

При износени зимни гуми спирачния път се удължава поне с около 30%, а това в някои случаи може да означава 2-3 метра.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК