България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Полицаите са обидени, нещата не опирали само до пари

Протестните действия на служителите на МВР ще продължат, докато исканията им не бъдат удовлетворени

03.11.2020 | 08:50 Редактор: Георги Камарашев

Служителите на МВР бяха изключени от администрациите, които ще получат повишение на заплатите, защото са на първа линия в борбата с Ковид-19. Това накара полицаите да обявят, че ще излязат на национален протест. Ще бъдат ли удовлетворени исканията им?

"Ние сме отворени за срещи, оставили сме вратата отворена. От наша страна единствената възможност да постигнем успех е провеждането на протест. Всички други възможности сме ги изчерпали. Този, който пренебрегне обидата, която ни беше нанесена, ще сбърка. Постановлението на Министерския съвет със сигурност е минало съгласувателна процедура. Със сигурност някой от нашето министерство се е съгласил с това. Някой служител не си е свършил работата и е подвел ръководството", заяви в студиото на "България сутрин" Илия Кузманов, заместник-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Той обясни, че МВР се включва активно в овладяването на коронавирусната пандемия.

"Ние сме в топ 3 на системите, които участват в овладяването на пандемията - това са медицинските работници, РЗИ и ние. Намирам изключването ни от това ограничение като много сериозна политическа и професионална грешка. Обидени сме, въпросът дори не опира само до пари. От вчера се включихме в овладяването на пандемията. При нас също има заболели колеги, с което силно се натоварват останалите на работа. Нещата наистина се усложняват много. Този, който ни задраска от март месец нататък - това е престъпление", коментира Кузманов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му протестните действия на служителите на МВР ще продължат, докато исканията им не бъдат удовлетворени.

"В нашата история като синдикална организация мачът никога не е свирен. Накрая винаги се свири в наша полза. Достатъчно сме упорити, за да сме сигурни в крайния успех. Продължаваме с национален протест в неделя. Сериозно се замисляме вече да се разходим до Министерския съвет и пред парламента. Това, което говорим, е усещане на всички колеги в страната", категоричен бе Кузманов.

Според него нещата за служителите на МВР ще стават още по-сложни, заради проявите на тероризъм в световен мащаб и поради комплексния характер на пандемията. Той изрази мнение, че системата за сигурност в България определено е неглижирана от управлението.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК