България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Проф. Костов: Консумираме ефекта от започването на учебната година

Второстепенният фактор е пренебрежението на българското общество

28.10.2020 | 09:03 Редактор: Георги Камарашев

Напоследък регистрираме рекорди в броя на случаите на Ковид-19 у нас. Как се стигна дотук?

"Огромно значение има започването на учебния процес. Започваме да консумираме това, което се случи след отварянето на училищата. Науката е категорична. Ние трябва да се отнасяме с уважение към нея, не да се държим като хора, които са обладани от ефекта на Дънинг-Крюгер. Базирайки се на тези факти, ние в момента консумираме това минимум 25% увеличение на разпространението на болестта от отварянето на училищата. Училищата са много важен фактор и ние това го очаквахме. Израел, например, обявиха втория по важност фактор по разпространение на инфекцията", коментира пулмологът проф. Коста Костов в "България сутрин".

По думите му числата на заразените ученици и учители са много по-големи от официалната статистика.

"В момента според официалните данни в България има около 500 учители и 500 ученици, които са засегнати от инфекцията. Категоричен съм, че тези цифри са нереални. Категоричен съм, че числата са много по-високи - двойно или тройно. Според мен главният фактор в момента е това. Второстепенният фактор е пренебрежението на българското общество", заяви ученият пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът обясни, че в началото на пандемията затварянето е било полезна мярка, но огромен проблем продължава да бъде скептизицмът на българите.

"В началото локдаунът помогна, беше необходим, защото системата не беше подготвена. Ние не знаехме какво ще се случи. Сега нещата са различни, доста неща се промениха. Например промени се нивото на смъртност. Сега смъртността е много по-ниска. Това е така, защото протоколите са по-добри. Промениха се моделите на лечение в интензивните звена. Напреднахме много в знанието си. Напреднахме много и в отношението си към терапевтичните протоколи. Не се промени обаче отношението ни към пандемията. Огромната част от българите не искат да повярват, че това ни се случва. Много хора се чудят - това грип ли е или не. Моята практика показва, че става въпрос за един по-патогенен, по-агресивен от грипа вирус", категоричен бе експертът.

По думите му в Европа по време на обичания есенно-зимен сезон около 500 000 души са заразените. От тях загиват 50-60 хиляди.

"Сега когато погледнете към 3 европейски страни, сборът от техните смъртни случаи надвишава това число за цяла Европа", подчерта проф. Костов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 

5
1 rate up comment rate down comment 0
Христо
преди 8 месеца
Не че това е особено важно, но сега по форумите ще има поне 100 ***, които ще кажат, че проф.Костов е казал, че смъртността от грип е 10 % и знаете целия репертоар след това. Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
Христо
преди 8 месеца
Точен коментар от проф.Костов. Единствената ми забележка е, че явно математиката при лекарите малко куца, не знам за Европа колко души са боледували от грип и колко са починали, но няма как изкаралите грип да са само 500,000 в цяла Европа, само в България вероятно са поне 100.000. За Европа предполагам са около 50 милиона на сезон. За 2018 г. според сайта на CDC боледвалите от грип в САЩ са 34 милиона, а починалите са 34000 (един промил). В САЩ 50% от населението се ваксинира против грип. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 8 месеца
Маските няма да ни оправят Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Всички струпвания на хора допринасят за разспространението Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Много обективен обзор! Сигнализирай за неуместен коментар