България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Как семейство се зарази с Ковид-19, въпреки стриктното спазване на мерките

Борис Енев и Евгения Ходхевич искали да предпазят трите си деца

01.10.2020 | 08:56 Редактор: Виктория Гетова

Семейство архитекти с три деца стриктно спазва мерките на Националния оперативен щаб и въпреки това се заразява с Ковид-19.

"Още преди да наложат мерките за сигурност сложихме маски и спряхме децата от училище, от края на февруари бяхме под карантина. Целта беше да опазим едно от децата ни, което е болно от муковисцидоза - болест, която засяга белия дроб. Информирахме се от чужди медии и решихме да тръгнем в посока на сигурност", разказа майката - Евгения Ходхевич, в студиото на "България сутрин".

"Уплашихме се и то не само заради децата. По време на грипни периоди винаги сме се пазили заради нашето дете, всички се ваксинираме. От самото начало знаехме, че това, което идва е по-тежко от баналния грип и бяхме внимателни повече от обикновено", сподели бащата Борис Енев пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че семейството е искало да предпази от заразяване с Ковид-19 и възрастните си родители, които спадат към рисковата група.

"Редуцирахме контакта с хора до абсолютния минимум", посочи Енев.

Евгения Ходхевич отбеляза, че семейството не се е успокоило след отпускането на мерките в страната, а продължило да избягва контакти и да спазва необходимата дистанция.

"Продължихме с мерките за сигурност, децата продължаваха да бъдат вкъщи в пълна изолация и бяхме убедени, че няма да се заразим с коронавирус", допълни тя.

Според Енев към момента при 200 случая на положителни проби от коронавирус на ден, нормите за сигурност са много по-ниски в сравнение с началото на пандемията, когато е имало по няколко заразени.

"Една от причините да се заразим беше, че не идва достатъчно вярна и бърза информация до хората. Говореше се, че вирусът е тежък, затова при спазване на дистанция човек не би се заразил ", заяви той.

Борис Енев разказа, че със съпругата му са се срещнали в затворено пространство с клиент по работа, като са били с маски и са спазвали дистанция от повече от 2 метра.

"Този човек е бил заразен, имал е много заразени хора в приятелския си кръг и го е знаел. По-страшното е, че това са хора, които работят в гастрономията и би трябвало да носят отговорност не само за себе си, но и към всички техни клиенти", изтъкна още гостът.

Евгения посочи, че това е бил първият човек, на когото е подала ръка от февруари месец насам.

"Той е направил сметка за себе си, че не е в рискова група", каза още тя.

Двамата казаха, че са не са имали никакви симптоми, с изключение на това, че Евгения е загубила обонянието си.

"14 дни бяхме заключени и чакахме, защото не знаехме какво ще се случи", разказа още тя.

"Би трябвало да има едно балансирано и смислено ограничение на заразата", смята Борис Енев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
3 rate up comment rate down comment 0
Ели
преди 3 месеца
Къде е драмата?! Че са го изкарали без симптомно ли? Сигнализирай за неуместен коментар
3
9 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 месеца
2
6 rate up comment rate down comment 11
анон
преди 3 месеца
Една от причините да се заразил било липсата на информация. Хахаха. Че то само информация има. Вирус няма. И кво сега като сте го изкарали. Да не би да ви стана нещо. Едно голямо нищо. Следователно информацията, която сте получили, че това е много тежък вирус убиец е меко казано неточна. Сигнализирай за неуместен коментар
1
16 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Аз съм против паниката. Разбирам и хора, които не сикат да носят маски. Но такива, които знаят, че са заразни и продължават да се мотаят напред-назад наистина трябва да получават адекватни наказаня! Те са истински опасните. Сигнализирай за неуместен коментар