България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лош материал, тулупи, ходи пеша... Как ни говорят политиците?

Коментар на експертите Милена Хлебарова и Александър Христов

29.09.2020 | 09:02 Редактор: Тодор Петров

Смяна на чипа, лош материал, дебили, тулупи, мисирки... Неведнъж политиците си позволяваха обидно отношение или квалификации по адрес на определен кръг от обществото или целия народ. Последно - председателят на парламента Цвета Караянчева призова протестиращите да не се движат по магистралите или с метрото, ако не им харесва управлението. Това било положението.

"Не е това положението. Съветниците на г-жа Караянчева не са в единотипие с нашата народопсихология. В България не върви този стил на поведение - агресия, обида, некоректност, незачитане. Днес се изисква друг стил на поведение спрямо народа ни", коментира експертът по етикет и протокол Милена Хлебарова в студиото на "България сутрин".

Тя е категорична, че не може да бъде простено, ако тонът бъде наставнически и грозен, а никога такова нещо не е било харесвано у нас.

"Информацията превърна хората в по-висок клас реципиенти. Не е възможно да бъдеш наричан с груби думи", настоя Хлебарова.

"Това е нейният стил на говорене, който се вижда от доста време насам. За съжаление, на много места в света, а в и България, политическото говорене се профанизира и агресира", смята PR експертът Александър Христов.

Според него сме прекрачили границата в момента, в който политиците са ни накарали да се чувстваме длъжни, че правят нещо за нас

"Ние за това им плащаме. Езикът се пречупва и става недопустим. Директното говорене е различно от обидите и назидателното говорене - това е границата", посочи PR експертът пред Bulgaria ON AIR.

Александър Христов отбеляза, че през март и април назидателният тон е бил харесван, най-вече заради пандемията от коронавируса.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
Илиев
преди 3 години
Простотия,неграмотност,"заливат" етажите на "Дондуков"-1 и "новата" пленарна зала на НС! Хората на Нинова,протриват доволни ръце,когато гледат и слушат елементарната,ненадминатата, проста кърджалийска пу.ка!Всеки ден,тази "забива" по един пирон в ковчега на милиционерската организация. Сигнализирай за неуместен коментар