България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какъв е европейският отзвук за случващото се в България?

Евродепутатът Илхан Кючюк с коментар в "България сутрин"

24.09.2020 | 09:25 Редактор: Ралица Братанова

Европейската комисия отложи оповестяването на първите доклади за върховенството на закона във всички страни членки за 30 септември.

Предвижда се занапред Комисията всяка година да прави доклади за върховенството на закона и данните от наблюдението да бъдат обвързани с отпускането на европари.

"Европейския съвет и по-скоро всички европейски институции се насочват към по-колегиалното взимане на решения. По този начин ще бъдат оценявани проектите по възстановяването на европейската икономика, така и евентуалното обвързване на финансовата средства с върховенството на закона", коментира евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк в "България сутрин".

По думите му позицията им категорично винаги е била, че трябва да има ясни условия, но те да се знаят предварително.

Кючюк коментира и европейския отзвук за протестите в страната.

"Всяко едно действие в България, особено като е толкова продължително, намира отзвук в европейските медии и институции. България е част от ЕС. Всеки проблем и всеки успех на страната е част от проблема и успеха на ЕС. От там нататък трябва да се види как може да бъде обвързано върховенството на закона с финансовите средства", допълни той.

Евродепутатът добави, че след доклада, който ще бъде представен на 30 септември, в ЕП ще има дебат за върховенството на закона на 5 октомври, а на 13 ноември предстои да бъдат представени първо докладите на 5 държави членки по азбучен ред.

Кючюк коментира и новия пакт за миграцията и убежището, който бе представен от Урсула фон дер Лайен.

"Запазват се определени принципи, които работеха и през изминалите години - работа със сигурните държави и страните, от които идват мигрантите и третия елемент е по-справедливото разпределение на миграционните потоци", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не мисля,че се вълнуват! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Като цяло се опитват да се направят, че нищо не се случва, защото Бойко им е изключително удобен, слуша ги за всичко и нямат никакъв интерес да се махне, птк било то и най-големия престъпник да е. Сигнализирай за неуместен коментар