България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Уникална арт инсталация за празника на София

Проектът "Един човек" е високотехнологично интерактивно произведение

17.09.2020 | 09:25 Редактор: Виктория Гетова

Програма "Навън" към Столичната община, за временни художествени произведения в градска среда, подкрепя изграждането на 13-метровата високотехнологична интерактивна инсталация "Един човек". Как ще изглежда новата арт инсталация в центъра на София?

"Идеята се роди с търсенето на различни нови форми на изкуство и този проект е кулминацията. Поканата и обявеният конкурс по програма "Навън" също провокираха едно такова обобщение. Самата локация предупредели моите решения в хода на конструирането на този проект", коментира авторът на инсталацията  доц. Венелин Шурелов в "България сутрин".

И уточни, че арт инсталацията ще изглежда като човек и ще бъде изградена на мястото на бившия мавзолей.

"Потенциалът е да се превърне в един от съвременните културни символи на града, макар и временно", добави още Шурелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него инсталацията ще бъде събирателен образ,а електронната тъкан на произведението ще е съставена от две видеокамери, които ще колекционират фрагменти от минаващите наоколо хора с техните движения и послания. Също така високотехнологичната инсталация ще комбинира данни за околната среда и текстове от интернет пространството.  

"Едно художествено произведение като това, основано на либерални принципи, е процесоориентирано и може да бъде позиционирано в зоната на техно културата. То е жива система и като такава подава сигнали в посока на развитие на един новаторски, демократичен начин не само като художествено произведение, но и на самите нас като общност", посочи още Шурелов.

Авторът на "Един човек" сподели, че не е никак безразличен към оценките и мненията на обществото.

"Притеснява ме това, че подобен проект ще бъде представен на фона на много кризи в страната", добави още Шурелов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК