България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Борисов и Радев да намерят общ език, иначе - разруха

Коментар на социалния антрополог Харалан Александров и PR експерта Максим Бехар

08.09.2020 | 09:11 Редактор: Тодор Петров

Ден 62 на гражданско недоволство у нас. Председателят на Народното събрание - Цвета Караянчева, пък вчера заяви, че президентът Румен Радев опитва да участва в метежи. Ако някой иска да влезе във властта, първо трябва да се яви на избори, настоя тя.

"Една част от властта - президентът, е срещу друга част. В социалните мрежи градусът е много висок и отдавна е преминат добрият тон. Най-тъжното е трудността да се води разумен разговор. Всяка от страните има много ясна позиция - доста непримирима и радикална, яростна я отстоява", заяви социалният антрополог Харалан Александров пред Bulgaria ON AIR.

"Това не беше неочаквана криза. Беше очаквана от 2-3 години. Знаеше се, че това разделение в обществото го има, просто сега пролича. Тази криза е абсолютно неуправляема. Едва ли има изход от това, което в момента се случва. Една от двете страни ще трябва да отстъпи", каза от своя страна PR експертът Максим Бехар.

Според него правителството и премиерът Бойко Борисов трябва да говорят с недоволните и да се предложат конкретни начини за излизане от кризата. Било грешка, че в ГЕРБ нямало номер 2 и че Борисов е ограничил изявите си.

"Трябва да имат много ясни послания и действия. Това с джипа и лайфовете във Facebook не е добър подход. Конфликтът между премиер и президент е очевиден, минава границата на нормалното общуване. Това са двете институции, които трябва да намерят общ език, защото това е България", обясни Бехар в "България сутрин".

Харалан Александров се съгласи с него и подчерта: Иначе тръгваме към разрушителен конфликт. Това е безумие и води към революционно разрушение.

Двамата са оптимисти, че Радев и Борисов ще отстъпят и ще потърсят форма на помирение.

"Голяма изненада е, че нито една от двете страни няма ясни послания. Емоциите са взели категорично връх, разумните аргументи и послания много трудно биха могли да бъдат използвани", каза още Максим Бехар.

"Винаги отговорността е във властта. Когато се сбият децата, нещо родителите не са свършили като хората. Властта се държи битово", посочи посочи Александров, но подчерта: Никой не може да отрече, че прокуратурата е хиперактивна в последната година.

Социалният антрополог е на мнение, че трябва да има разделно протестиране, тъй като сега, когато се съберат на едно място всички недоволни, ставало нещо противоестествено.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Няма начин да намерят общ език. Сигнализирай за неуместен коментар