България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: У нас няма утвърдена практика за провеждане на пряка демокрация

Според проф. Пламен Киров проектът за нова Конституция е с цел свикване на ВНС

04.09.2020 | 09:46 Редактор: Виктория Гетова

Вече е ясно кои са депутатите, поставили подписа си под проекта за нова Конституция на ГЕРБ. Те са със 7 повече от законовия минимум. Ще се стигне ли до свикване на Велико народно събрание?

"Това е опит да бъдат консолидирани съответните политически сили в този проект. Бяха отчетени някои критики на академичната общност за недостатъците на първоначалния проект. Съществени подобрения - няма, а 95% от текстовете са преписани от старата Конституция", коментира експертът по конституционно право проф. Пламен Киров в ефира на "България сутрин".

Според него това е подобрен вариант на действащата в момента Конституция.

"Вносителите на проекта за нова Конституция искаха да намерят конституционно основание, за да започнат дебата за свикване на Велико народно събрание", допълни още Киров пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи в България няма утвърдена практика по провеждане на различни форми за пряка демокрация.

"Практиката започва с местни референдуми, за да може нацията да започне да участва активно при обсъждането на поставените въпроси и при вземането на решение с гласуване", посочи още Киров.

Експертът смята въвеждането на задължително гласуване не е юридическо задължение.

"Задълженията трябва да бъдат формулирани категорично, за да е ясно какво е дължимото поведение на гражданите", каза още проф. Пламен Киров.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК