България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Могат ли евролидерите да ангажират ЕС за случващото се у нас?

Коментар на Боян Чуков и Любомир Кючуков

04.09.2020 | 08:44 Редактор: Искра Ангелова

Борисов прави опит да печели време за власт - такива са коментарите на световните медии, които отразяват недоволството в България. Големи световни агенции, телевизии и радиа насочиха микрофоните си към София в деня на Великото народно въстание.

"В своята първоначална фаза конфликтът в България имаше геополитически измерения. След идването на Кристалина Георгиева в България и след посещението на американския посланик в Министерски съвет, се получи процес на дегеополотизация. Битката си стана българко-българска. Това е причината големите западни лидери да мълчат, защото по времето на Орешарски посланици се разхождаха сред митингуващите и даваха много ясен знак, че държавата е ангажирана. Евродепутатите и журналистите не могат да ангажират държавите от ЕС. Те са се дръпнали малко назад", каза международният анализатор и експерт по сигурност Боян Чуков в студиото на "България сутрин".

Според бившия зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков е имало много ясна позиция от европейските институции.

"Във вчерашния ден имахме позиция на Европейската комисия, в ЕП, както и позиция на Съвета на Европа. И в трите случая те не бяха ласкави към управляващите. Европейската комисия чрез своя говорител настоя да не се използва прекомерна сила и да се спазва правото на протестиращите граждани", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Кючуков добави, че Европейският парламент е формулирал информацията за изслушването на българското правителство в парламента, като типичен пример на фалшива новина.

"Това, което наблюдаваме в международен план, е, че Европа няма да се намеси в двустранен план. Едва ли някоя от страните ще заема позиция, защото за разлика от Беларус, България е страна членка на ЕС, но правителството няма подкрепа в Европа за своите действия", допълни Кючуков.

Чуков пък припомни, че ЕК има критика както към нас, така и към Румъния, Словения, Италия и Малта.

"Дегеополитизацията дойде в резултат на това, че стигна до споразумение между глобалните фактори на Балканите. Какво правим ние с газовата тръба, която ще включим в Сърбия и какво правим с американската база, която искат американците във Варна? Правителството успя да омети атаката на глобалните фактори отвън", категоричен е Чуков.

"Борисов и правителството започва да се превръща в трън в петата на ЕС, включително на Европейската народна партия, която има най-много представители. Това е, защото преди година в Румъния имаше огледални протести, там имаше президент от ЕНП, който активно подкрепяше протестите срещу правителството. Извън дежурното и задължително изказване на Манфред Вебер преди около месец, който подкрепи правителството на ГЕРБ, нямаме друга официална позиция на ЕНП", коментира Кючуков и добави, че и медии, и политически дейци нареждат Борисов до Орбан.

"Във всички случаи, тези 10 години престой на Борисов във властта - той се износи, като ръководител. Още повече, че геополитическата обстановка и ситуацията в Европа е по-различна. Не съм сигурен, че с неговата кадрова политика и с неговата подготовка е в състояние да лавира добре, защото България е малка държава. За това, което ни обвиняват, как се държи полицията, ако го приложим в Германия и Франция, където жълтите жилетки ги бият, са две мерки към две различни страни, които са пълноправни членки на ЕС", отсече Чуков.

Той смята, че ако искаме да имаме национално самочувствие - не може постоянно да слухтим какво са казали в Мадрид, Париж и Берлин за нас.

"Европейската комисия е недоволна от Орбан, да, но тя е недоволна и от Полша. Тя е недоволна и от много други държави, които са членки на ЕС", посочи експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК