Експерти: Полицията прояви изключителна търпимост на протестите

Доц. Стойчо Стойчев и Слави Василев коментираха вчерашната ескалация

03.09.2020 | 22:27 Редактор: Георги Камарашев

Новият политически сезон тръгна с гръм и трясък. Какъв обаче е изходът от кризата? Темата коментираха политолозите доц. Стойчо Стойчев и Слави Василев.

"Напрежението се очакваше. За съжаление, вчера видяхме грозно посегателство срещу органите на реда - те са бащи, съпрузи, синове. Те са там и за безопасността на протестиращите, не само да пазят институциите. Органите на реда проявиха изключителна търпимост", заяви доц. Стойчев в ефира на "Денят ON AIR".

Слави Василев призна, че самият той е бил сред протестиращите.

"Огромна част от нас не споделят идеите за насилие. Хората не са там да мятат павета. Напрежението беше провокирано от малка група хора. Ескалацията е резултат от надменното отношение на управляващите към обществените процеси в страната. Виновни за насилието са управляващите. Тома Биков да каже, че не може да се говори за оставка на фона на това напрежение - това е абсурдно", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Стойчев пък изтъкна, че оставка може да се подаде единствено след легитимен граждански натиск.

"Никой не може да си ходи при натиск на запалянковци. Управляващите трябва да си тръгнат при действителен граждански натиск. Правителството предложи редица неща - експертен кабинет, има диалогичност. Към момента полицията проявява мекота в протестите - органите на реда се стремят максимално да се въздържат", категоричен бе експертът.

И двамата експерти изтъкнаха, че единственият логичен изход от ескалацията на протестите е оставката на кабинета.

"Единствената реалност е оставка на управляващите. Ако управляващите подадат оставка и се насрочат извънредни избори, тогава вече политическите формации ще действат по съвсем различен начин. В тази ситуация най-разумният ход на властта е оставката", подчерта доц. Стойчев.

Василев допълни, че ако ГЕРБ не подадат оставка веднага, ситуацията от вчера може да се повтори.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК