Радев: Властта режисира провокации, които доведоха до полицейско насилие

"Концесионират се плажове, обещават се постове, раздават се пари", заяви президентът

03.09.2020 | 19:10 Редактор: Искра Ангелова

През изминалото денонощие властта режисира провокации, които дадоха повод за масово и несъразмерно полицейско насилие над протестиращите и журналисти. Пострадалите са десетки, както сред гражданите, така и сред органите на реда. Първата ми мисъл е за всички пострадали и техните близки, които преживяха тревогите от вчера насам. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към народа.

"Междувременно пред очите на българите се търгува парламентарна подкрепа за проекта за нова Конституция. Концесионират се плажове, обещават се постове, раздават се пари. Опитът да се прокара нелепа, но угодна за статуквото Конституция със силата на парите и под заслона на полицейски щитове е престъпно посегателство над бъдещето на България. Тези действия рискуват хвърлят страната в дългосрочна безизходица", допълни той.

Според него действията на управляващото мнозинство задълбочават кризата и единственият изход  е незабавната и безусловна оставка на кабинета.

"Парламентаристите от мнозинството, които не смеят да погледнат в очите своите избиратели, под охраната на полицейски кордони, отхвърлиха поредното вето и гласуваха 60-годишните концесии и други ощетяващи държавата промени в Закона за подземните богатства. Днес дори сведоха хилядите мирно протестиращи български граждани до криминален контингент, с което осветиха истинския  манталитет на властта, която години наред разграбва България", категоричен е президентът.

"Парламентът продължава и опита със серия от промени да обезсмисли машинното гласуване и да отвори възможности за опорочаване на всички следващи избори. Действията на управляващото мнозинство не само провокират гражданския мир, те задълбочават кризата и превръщат България в заложник на собственото му политическо оцеляване. Призовавам и протестиращите, и органите на реда да запазят спокойствие и да не се оставят да бъдат въвлечени в сценарий за оцеляването на компрометираната от корупция и насилие власт", подчерта Радев.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

5
0 rate up comment rate down comment 0
bgandy64
преди 10 месеца
mnogo to4no kazano camo 4e trqbva da zamenim vlasta s az Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 10 месеца
Вярно до последната сричка, толупи! Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 3
Възмутен
преди 10 месеца
Този човечец на коя планета живее. Ограничен. Неадекнатен. Повтаря като папагал. Дематог. Това човече не може да е президент. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 2
Т-34
преди 10 месеца
1
4 rate up comment rate down comment 4
venetonia
преди 10 месеца
Тоя глъмпер направо не мога да го търпя повече. Противно ми е. Това ако е президент аз съм трамвай. Как не го е срам, не ми е ясно. Седнал да оплюва този и онзи а не се вижда самият той на кого е рупор. Точно на тези които си присвоиха и ограбиха България. То бива бива лицемерие ама това минава всякакви граници. Импийчмънт за псевдо президента! Сигнализирай за неуместен коментар