България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Родителски бунт в София заради начална учителка

Директорът на 129 ОУ отказва да продължи договора на Цветанка Младенова 

01.09.2020 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

Родители на ученици от столичното 129 ОУ "Антим I" излязоха на мирен протест заради учителка. Те искат договорът на класната на завършилия Първи "В" клас да бъде продължен.

Директорът обаче отказва да продължи договора на Цветанка Младенова и учениците ще имат нов класен ръководител. Голяма част от родителите са се подписали подписка в нейна защита.

"Нашата учителка беше освободена с неясни доводи, в които са изтъкнати лични мотиви. След многократни срещи с ръководството на училището не успяхме да стигнем дори до компромисен вариант. Г-жа Младенова е учител, който се справи блестящо - за нея учителската професия е призвание", разказа Бисер Златанов, който е сред организаторите от протеста.

По думите му промяната ще се отрази негативно на комуникацията между учител и ученици, тъй като смяната на учител в движение създава недоверие в децата и родителите.

"Отговорите на бившия директор са разнопосочни. Било е посочено, че г-жа Младенова не се справя с онлайн обучението, което беше точно обратното на случилото се. Отговорите продължиха по линията на лични мотиви, които директорката не би искала да споделя. МОН следва да провери какви са тези лични мотиви, не сме уведомени за ефекта от тази проверка", обясни още Златанов.

Родителите споделят, че децата обожават г-жа Младенова и затова искат да я задържат. Според тях учителката се справя перфектно с работата си. 

"Как да променим нещо за нашите деца, как да им покажем нещо добро? Не е ли всичко за тях - самото образование, а не фасада за подобни експерименти... Децата бяха изключително разстроени. Страдат, това е резултатът", посочи един от бащите на протеста.

Родителите все още се надяват ръководството на училището да размисли и заявиха, че са готови да се борят до постигане на своята цел. А самата г-жа Младенова е дала заявка, че би останала на работа заради децата.

Вижте още по темата в репортажа на Александра Иванова и в следващото видео:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК