България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Огромен фактор за пожарите е засушаването в световен мащаб

"Финансовите глоби са от 200 до 2000 лв.", каза Венцислав Станков

01.09.2020 | 08:03 Редактор: Искра Ангелова

Човешка грешка отново е причината за серия от пожари в страната. В Селиминово пастир на 38 години е заподозрян за голямата стихия, която опустоши 545 декара иглолистна гора. В Русе огънят вилнее пореден ден. Каква е причината за природните бедствия? 

"Голям фактор за пожарите е засушаването. Това е от години. Европейската комисия изнася доклади в главна дирекция "Околна среда" и засушаването в световен мащаб е много голямо. Това рефлектира върху вероятностите и подобряването на условията за възникване на пожари", каза президентът на националния синдикат на пожарникарите "Огнеборец" Венцислав Станков в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че когато дадено място е на воден режим, но има пожар, се създава организация за превозване на вода от съседните места.

"При гасенето на горските пожари невинаги е необходима вода. При тях е необходима човешка ръка. Работи се с подръчни средства. Когато теренът позволява да влязат противопожарни автомобили е много добре, защото тогава потушаването на пожара става по-бързо. Но когато даден терен не позволява да се влезе в техника, може да се гаси единствено с подръчни средства", допълни Станков пред Bulgaria ON AIR.

Експертът подчерта, че масово пожарите, които възникват в горския и полския фронт, са от човешка небрежност.

"Доказването кой е извършителят на този палеж е много трудно. Опазването на природата и защитата от пожари не е задължение само на главната дирекция. Всички трябва да полагаме усилия за предотвратяване на пожарите. Финансовите глоби са от 200 до 2000 лв. Ако се докаже, че има умисъл - законодателят предвижда и затвор", каза още Венцислав Станков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК