България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Аларма за ГЕРБ: ВМРО не отстъпва от условията си за нова Конституция

Искрен Веселинов: Не опъваме ластика, не изнудваме нашите партньори

26.08.2020 | 09:41 Редактор: Тодор Петров

ГЕРБ получи твърда подкрепа от НФСБ за нова Конституция и принципна подкрепа с условия от страна на ВМРО.

"Преамбюлът беше една неопределима причина за неподкрепа. Отпадането на този преамбюл беше недопустимо. Задача на държавата е да се грижи за отстояване на националната идентичност и ценности. Не опъваме ластика, не изнудваме нашите партньори. С Конституцията не трябва да се бърза, трябва да се дискутира дълго", заяви зам.-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ на ''Обединени патриоти'' Искрен Веселинов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че предлагат ограничена законодателна инициатива от страна на президента по отношение на теми, които са свързани пряко с неговите правомощия. Това предложение било отговор на "недотам удачното предложение на ГЕРБ  Висшият съдебен съвет на съдиите и прокурорите да има законодателна инициатива". 

Веселинов подчерта,  че не трябва да се прави Конституция за Румен Радев, а да се прави Конституция на България за следващите 30-40 години. Според него има конституционен дефицит по отношение на ситуации като днешната, в която институциите воюват.

"Предлагаме в такива ситуации президентът да има право да насрочи референдум и резултатът от него да доведе до край на мандата на правителството или до край на мандата на президента. Народът да определи чия политическа теза е по-правилна", заяви зам.-председателят на ВМРО в "България сутрин".

И посочи още, че от ВМРО подкрепят свикването на Велико народно събрание, тъй като са наясно, че правилата в страната трябва да се сменят. Склонни са да разговарят и за намаляване броя на депутатите, но централен бил въпросът за доверието и моралната легитимност на властта.

"Освен образователния ценз, за да предотвратим това силно влияние на маргиналните слоеве по време на гласуване, които гласуват на база материално стимулиране, трябва да бъдат посочени и други проблеми - демографски проблем, поощряването на грамотната раждаемост, гарантиране правата на нашите сънародници зад граница", каза още Веселинов.

В петък от ВМРО ще получат проекта на ГЕРБ за нова Конституция и в рамките на следващите няколко дни ще излязат с позиция. На база на този проект действащото Народно събрание ще се саморазпусне, уточни събеседникът на Златимир Йочев.

Искрен Веселинов отбеляза, че протестиращите в страната, които искат законност, трябва да спазват законите.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


4
1 rate up comment rate down comment 3
Нина
преди 3 години
И аз съм за нова конституция Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Трябва да се мисли, да се обсъжда и веднъж завинаги да се направи нещо смислено и работещо! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Трябва си нова конституция. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
На всички е ясно защо искат нова конституция. Ако някой не е разбрал зад а спечелят още време да си развяват байряка. Сигнализирай за неуместен коментар