ГЕРБ получи подкрепа от НФСБ и ултиматум от ВМРО за ВНС и нова Конституция

Приехме предложението им задължително да се впише преамбюл, заяви Дариткова

25.08.2020 | 12:50 Редактор: Тодор Петров

Започнаха консултациите за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията. Вносителите от ГЕРБ вече разговаряха с коалиционните си партньори от ВМРО. 12-те членове на ВМРО заявиха, че са склонни да положат своите подписи, но имат резерви. 

Идеята на вносителите намери подкрепа от коалиционния партньор НФСБ. Така сигурните подписи в подкрепа на този етап се изчерпват.

След срещата си с ГЕРБ от ВМРО обявиха, че застават зад идеята за ВНС.

"След разговора ни с ВМРО приехме тяхното намерение и предложение задължително в проекта да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които функционира българската държава и да се гарантира нейното национално единство", заяви тя и добави, че разговорите и дискусиите ще продължат.

Дариткова посочи още, че внесените от ГЕРБ промени в момента търпят правно-технически корекции от екип. Искрен Веселинов от пък ВМРО припомни, че отдавна настояват за свикване на ВНС.

"Това е нужно. Нужно е сериозно изменение или нова Конституция,  която да заличи липсата на гъвкавост между институциите и да направи Конституцията по-адекватна на новите обществени реалности", коментира той.

Малко по-късно обаче позицията на ВМРО претърпя обрат. От партията на Красимир Каракачанов поставиха условие за обещаната вече подкрепа. 

С ултиматума на ВМРО най-голямата партия ГЕРБ изпада в ситуация, в която трябва да събере още 16 подписа. 

Те могат да бъдат получени от депутатите на "Воля" или независимите депутати в Народното събрание. Разговорите с тях тепърва предстоят.

От БСП заявиха, че няма да разговарят с ГЕРБ, а от ДПС все още не са излезли с позиция.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
yancho55
преди 3 години
Пътниците един на друг си пожелават приятен път, а не искат да осъзнаят, че пропастта е дълбока и излизане от нея няма. Сигнализирай за неуместен коментар