България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

НФСБ предлага на ГЕРБ образователен ценз и промени в минималната пенсия

Христиан Митев обясни, че имат съвпадение с ВМРО за идеята за образователен ценз

25.08.2020 | 08:33 Редактор: Ивет Арабова

Поредността на започващите днес консултации на ГЕРБ с представителите на парламентарно представените партии предвижда среща в 11 часа с ВМРО, които вече заявиха своите условия, за да подкрепят конституционните промени. След тях идва ред на другите партньори в коалицията - НФСБ. Кои от техните идеи се припокриват и къде не са склонни на компромис с идеите на ГЕРБ ?

"Предложенията ни се различават в доста голяма степен от тези на ВМРО. По отношение на образователния ценз имаме съвпадение. Това е кауза и на двете партии", каза за "България сутрин" депутатът от НФСБ Христиан Митев, който е и зам.-председател на Правната комисия в НС.

Той добави, че от НФСБ държат да се запазят разпоредбите за това, че България е еднонационална държава и че българският е официален език.

"Това е запазено в проекта на ГЕРБ. Ще направим няколко предложения към колегите, те са свързани с размера на минималната пенсия. Предлагаме тя да е не по-малко от 70% от минималната работна заплата", отбеляза Митев.

По думите му всички теми, които разглежда Конституцията, са "на масата", а НФСБ ще постави и въпроса за промените в Изборния кодекс.

"Има доста разпоредби, които се отнасят до социалните права на гражданите. Логично е и такива предложения да бъдат дебатирани. С разговорите днес няма да приключи процесът. Това е началото на процедура, която не знаем как ще се развие", подчерта депутатът от НФСБ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него референдум по конкретни предложения за промени не би бил удачен, тъй като по тази логика би трябвало да се правят непрекъснато референдуми.

"Дебатът за Велико народно събрание се води отдавна, може да се мисли за промяна с премахване на Великото народно събрание. Трябва да помислим за правилата, при които ще бъдат упражнявани тези правомощия от Обикновено народно събрание. 240 народни представители към момента са много, дали ще са 120, 180 или 200 - е въпрос на разговори", посочи още Христиан Митев.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Доста промени се налагат,но дали ще посмеят? Сигнализирай за неуместен коментар