България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт разясни защо се стигна до хаос със сметките за парно

Пълното спокойствие щяло да настъпи, когато минем в реален месечен отчет

26.08.2020 | 08:41 Редактор: Тодор Петров

КЕВР ще провери как всички топлофикации са отразили поевтиняването на топлинната енергия в сметките. Това стана ясно, след като омбудсманът Диана Ковачева поиска проверка на сметките на абонатите на "Топлофикация - София". Защо се стигна до високи сметки и хаос с фактурите за парно?

"Системата винаги е връщала пари на ръка, особено в другите отоплителни сезони. Сега имаме и намаление на цената за дълъг период назад. Намалението на природната газ беше с около 40%, но беше за април. КЕВР определи цена за намаление на топлинната енергия от 1 юли до 31 март с около 11% надолу", обясни общественият посредник на ''Топлофикация – София'' Деян Дянков пред Bulgaria ON AIR

Той е на мнение, че е имало много разяснения от страна на "Топлофикация" и експерти по темата, било е достатъчно комуникирано с гражданите.

"В изравнителната сметка има графа "фактурирано потребление" и "реално потребление" през годината - разликата е за възстановяване или доплащане, но това е разликата за потребена енергия. Имаме изравняване от потребена енергия, второ - никъде в сметката не пише какво е платено от клиента по партидата. В общата фактура на "Топлофикация" са подробно обяснени нещата. Разликата в потреблението може да ви се върне на каса, но разликата в цената може да бъде приспадната от бъдещо вземане", разясни Дянков в студиото на "България сутрин".

Според него информационната система непрекъснато се надгражда и вече може да се видят много неща, които да успокоят клиентите.

"Пълното спокойствие ще настъпи, когато минем в реален месечен отчет. Това ще стане в най-скоро време, предполагам. Сега, за съжаление, ще има неясноти при клиентите", посочи общественият посредник на ''Топлофикация – София''.

От думите му стана ясно, че дори 1 градус температурна разлика за месеца оказва съществена разлика върху потреблението и фактурите. Когато има силен вятър, охлаждането на сградите е по-сериозно и рефлектира върху отоплението на имотите. 

"На 31 август изтича срокът за възражения пред фирмите за дялово разпределение. Повечето от хората възразяват самите фактури, които са издадени от "Топлофикация". Може и на имейл, може и в кол центъра - ще разясним, няма да пропуснем никого", каза още Дянков и отново препоръча реален месечен отчет.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


6
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
5
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Крадат от бедния българин, то това е ясно. Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
добре че нямам парно ... Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
каквото и да обясняват то е ясно, че надписват сметките - имат хората за ***. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Хаос... гадове... това не е нормално! Сигнализирай за неуместен коментар