Омбудсманът иска от КЕВР извънредна проверка на "Топлофикация София"

Граждани сигнализират, че им приспадат по-малки суми от поевтиняването на газа

25.08.2020 | 10:55 Редактор: Виктория Гетова
Омбудсманът иска от КЕВР извънредна проверка на

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) инж. Иван Иванов, в която настоява за инициирането на извънредна проверка на "Топлофикация София", съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

Поводът за писмото са многобройни сигнали и жалби до омбудсмана срещу "Топлофикация София", свързани със сумите за възстановяване в резултат на безпрецедентното поевтиняване на природния газ със задна дата за периода 5 август 2019 г. – 31 март 2020 г., както и за изпълнението на показателите за качество за отоплителен сезон 2019-2020 г.

"Гражданите изразяват недоумение от символичните суми за прихващане", пише омбудсманът.
        
Доц. Ковачева подчертава, че за този проблем е предупредила на заседание на Комисията по енергетика към Народното събрание още на 18 юни 2020 г.

Според нея основната причина за неговото възникване е, че почти половината от сумата, възстановена от "Булгаргаз" на топлофикационните дружества, реално не стига до крайните клиенти, тъй като КЕВР я насочи към държавния Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Омбудсманът информира КЕВР и че граждани, чиито имоти са в сгради с предприети мерки за енергийна ефективност, изразяват възмущение, че задълженията им за топлинна енергия вместо да намаляват се увеличават.

Ковачева обръща внимание  и на факта, че обещаният от "Топлофикация София" калкулатор, с помощта на който хората да установят какви суми им се възстановяват, е заработил твърде късно – едва на 21 август 2020 г.,  почти в края на срока за рекламации по изравнителните сметки.

Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 4 месеца