България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нотев: Не е страшно да се стигне до редакция на предложенията за Конституция

Според него е трудно да се заяви общо становище от независимите депутати

25.08.2020 | 08:58 Редактор: Виктория Гетова

Изненада ли е за обществото темата за внасяне на нова Конституция и ще успее ли ГЕРБ да събере гласове и от нечленуващите в парламентарни групи народни представители?

"Изненадата за мен беше, че такъв проблем застава на дневния ред на обществото след определена дълбочина на обсъждане на конкретни въпроси и представяне на определено виждане на обществото за тяхното решение. Не ми се виждаше възможно процедурата да бъде стартирана и след това да бъде формирането на основните въпроси, които тя трябва да реши", заяви бившият заместник-председател на парламента и член на правната комисия Явор Нотев в студиото на "България сутрин".

Според него призивът за смяна на системата по-скоро е звучал в контекста на демонстрациите, отколкото в мислите и думите на разумните лидери на партии, които формират общественото мнение.

"Този мащаб на въпросите, които трябва да бъдат поставени на масата, трябва да намерят място в процедурата, която се задейства със събирането на 120 подписа, които да кажат "да, предстои промяна на Конституцията и ние сме "за" тази промяна", каза още Нотев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи е много трудно да се заяви общо становище от независимите народни представители.

"Независим трябва да е всеки народен представител, необвързан с политически пристрастия", настоя Нотев.

Той смята, че добрият сигнал е в решението и готовността да се разговаря за промяна в Конституцията

"Когато се стигне до обсъждане на проектите за Конституцията, няма нищо лошо и страшно да се стигне до редакция, преработка, допълване или изменение на тези текстове, докато те станат юридически изрядни и приемливи за 2/3 от народните представители", допълни Нотев.

И завърши, че трибуната за промяна е в ръцете на младите хора.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК