Нова Конституция и ВНС - много силен, но и рискован ход на ГЕРБ

Коментар на доц. Румяна Коларова и Валерия Велева

19.08.2020 | 21:53 Редактор: Тодор Петров

Решение за потушаване на напрежението в страната ли е свикването на Велико народно събрание и съставянето на нова Конституция?

Политологът доц. Румяна Коларова обяви в студиото на "Денят ON AIR", че до този момент имаме само заявка и това трябва да стане политически факт. По думите ѝ протестът отдавна е силно радикализиран. 

"Тези действия са обърнати към мълчаливото мнозинство. Ще разберем какъв е ефектът от следващото социологическо проучване", каза доц. Коларова.

"Проектът, който беше разпространен, допълнително разпали страстите - заради начина, по който беше внесен, заради авторите на този проект и заради безумието му. Почти няма експерт конституционалист, който да не го е разкритикувал силно. Управляващите бяха принудени да кажат, на 2 септември ще внесат нов проект", коментира на свой ред журналистът Валерия Велева.

Според нея в момента цялото обществено внимание е насочено към Конституцията и това е изместило дебатите по другите важни теми. 

Доц. Коларова се съгласи, че има много грешки в проекта на евентуално бъдещата Конституция, но по думите му ѝ всеки проект провокира абсолютно противоположни позиции и дебат.

"Това е много силен политически ход, но е и много рискован, защото всички останали ще гледат да блокират колкото може повече този ход. Ако той се осъществи, дава голямо предимство на ГЕРБ. Това е все още намерение. Много е важно как ще бъде изигран този ход. 6 месеца президентът подготвя проект за Конституция и в момента казва "няма да го дам". Това е безсмислено, той не може да го държи в тайна", обясни политологът.

"Внасянето на Конституция изисква минимум дебат и минимум съгласие. Тук нямаше минимум съгласие, за да върви нормален дебат. Най-важният закон не може да бъде написан за една седмица", подчерта Велева пред Bulgaria ON AIR и добави, че не е сега моментът да критикуваме управляващите.

Тя е на мнение, че протестът вече се изражда в агресивност и на места - във вандалщина и погазване на символите на държавата. Затова нямало да се получи разговор между протеста, управляващите и всички останали.

"Сега лицето на протеста е това, което видяхме на "Ситняково" и това е грозното лице. Вероятно е употребен този протест. Има сериозна финансова подготовка. Това вече не е спонтанен протест", каза още Велева.

Доц. Коларова е на мнение, че акциите са изкуствено режисирани. А управляващите не искали да използват насилие, защото това щяло да провокира насилие.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК