България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Парите за образование: Ректори получават многохилядни заплати

Сергей Игнатов: Ще получават възнаграждения спрямо рейтинга на всеки ВУЗ

24.08.2020 | 09:01 Редактор: Виктория Гетова

Ректори в България са с три пъти по-високи заплати от тази на премиера. Ректорът на  Югозападния университет декларира месечно възнаграждение от над 16 хил. лв. Кой контролира как се харчат публични пари и пари от студентски такси във висшето образование?

"Това, което става в България е, че никой не контролира и не може да контролира как се харчат парите за образование. В момента, в който министърът се опита да контролира, се обличат тогите и излизат на протест, че българското образование не се финансира. Законово автономията на висшите училища е неприкосновена", коментира бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че заплатата на ректорите в държавни университети е колкото възнаграждението на ректора на частни университети като Американския колеж в Благоевград.

"В англосаксонския свят ректорът получава  до десет средни заплати за страната. Става дума за университети като Кеймбридж и Оксфорд", посочи още проф. Игнатов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че се готви промяна, според която ректорите ще получават съответните надбавки, в зависимост от рейтинга на висшето учебно заведение.

"Правени са много опити но това изисква законова промяна. Министър Красимир Вълчев е успял да се договори с ректорите да изпълнят конкретни точки, за да получат възнаграждение", каза още бившият министър.

Според проф. Игнатов заплатите на преподаватели и асистенти са много ниски.

"Харчат се публични средства. Трябва системата да се реформира. В закона е казано, че ректорът трябва да има определен брой стаж - това е абсолютно неправилно", добави той.

Проф. Игантов посочи още, че е привърженик на система, в която тези, които финансират висшите учебни заведения, избират ректора.

Според него както учениците, така и студентите имат нужда от социализация, а дистанционното обучение би спряло този процес.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


3
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Югозападен е. Може да има и Американски. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Който за каквото е учил Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Yana Simeonova
преди 3 години
Моля, посочвайте коректно наиментованията на учебните завердения. Американски университет в България е името на висшето учебно заведение в Благоевград. Сигнализирай за неуместен коментар