България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вода газим, жадни ходим: Ще се повтори ли кризата от Перник?

Коментар на бившия екоминистър Нона Караджова

20.08.2020 | 08:28 Редактор: Тодор Петров

Редица предупреждения и прогнози за безводие в страната през следващите месеци. Такива направи и екоминистърът Емил Димитров. Може ли да се повтори кризата от Перник?

"През 2001 г. Министерският съвет прие мащабна програма, за да реши тези проблеми, през които са говори 2020 г. Казва се, че има тенденция за много години с недостатъчни валежи. Към програмата има списък с най-приоритетните язовири, за да бъдат решени въпросите в критични райони. За Перник е предвидено да бъде изграден язовир "Раянци". 1992 г. се преустановява неговото строителство. Един виновен за нищо министър стои в ареста", коментира бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е абсолютно развeнчан митът, че България няма вода. Тя настоя, че страната ни има достатъчно вода да бъдат осигурени населението и икономиката.

"Вода газим, жадни ходим. Няма център за вземане на решения, институционално проблемът е много сериозен. Около 10 институции отговарят за язовирите и водоснабдителните съоръжения. Прехвърлят си топката, винаги няма виновен. Финансирането е много малко. Еврофондовете финансират предимно пречиствателни станции. Само 37% от необходимите средства идват от таксите, които хората плащат", разясни Нона Караджова.

В студиото на "България сутрин" тя посочи, че недобрата водопороводна мрежа е една от причините водата да не достига.

Какво е решението? Всички язовири и водохващания да се управляват единно, смята Караджова.

"Навремето предложихме създаването на единна държавна структура, която да отговаря за доставката на вода. Трябва държавата да има силната ръка да знае кои язовири и връзки трябва да се построят, какво е състоянието на язовирите", обясни бившият екоминистър.

Караджова е категорична, че не е решение да бъде спряна водата за поливане или за промишлеността, за да има за хората. По думите ѝ хората ще имат вода, но няма да имат работа и ще ходят гладни.

Тя отчете, че се подобрява качеството на въздуха, но у нас все още има проблемни градове. В някои от населените места хората са много активни в програмата за подмяна на печките, но в други - не.

"Възползвайте се от тази програма, тя е безплатна", призова Нова Караджова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК