България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ще доведат ли протестите до промени в следващия парламент?

Коментар на политическия пиар Нидал Алгафари и политолога Цветозар Томов

13.08.2020 | 10:11 Редактор: Ивет Арабова

Според Максим Горки много по-трудно е словото да се превърне в дело, отколкото вече стореното да бъде облечено с думи. Министър-председателят Бойко Борисов обяви преди дни, че е взел тежки решения, вчера пък на заседание на МС стана ясно, че над 16 млн. лева ще бъдат отпуснат по бюджетите на общините за училищата. Правилно насочени и изчислени действия или аварийно потушаване на летни огнища са това?

"Борисов е помъдрял от периода, в който беше главен секретар на МВР. Той усеща, че младите са ново поколение, което не го разбира и се обръща към онези, които биха го подкрепили. Тези, които са свикнали да има по някой лев отгоре", каза за "България сутрин" политическият пиар Нидал Алгафари. 

Според него консервативната част от населението е свикналa да ѝ се даде нещо и да замълчи. 

"Диалог е невъзможен. Вероятно няма да има заседание на НС, вероятно няма да се случи нищо особено, което да разтресе обществеността. На всяко действие на правителството ще има отговор от протестите в следващите месеци", подчерта в ефира на Bulgaria ON AIR политологът Цветозар Томов.

По думите му управляващите няма да издържат още 7 месеца до редовните избори.

"Хората искат промяна, но не знаят каква да бъде. Беше по-логично, ако те бяха малко по-мъдри и разумни и се бяха организирали в политически проект с идеята след 7 месеца да участват на изборите. В следващото НС може би първа политическа сила ще е отново ГЕРБ, втора ДПС, трета БСП, Слави стои малко настрани", смята Алгафари.

Цветозар Томов от своя страна добави, че уникалното в ситуацията е това, че за първи път от 2001 г. по-голямата част от хората са склонни да гласуват за извънпарламентарни партии. 

"За първи път от 2001 г. най-големите и стабилните партии не могат да вземат 50 на сто от гласовете на едни избори. Това е една скоро появила се тенденция, която с времето се засилва. Протестът ще постигне главната си цел, той наистина е граждански. Искрено се надявам, че тази нетърпимост ще се прояви и към следващи български правителства", подчерта Томов.

Нидал Алгафари посочи, че на демонстрациите имат достатъчна представителност на хора с всякакви доходи, което не ги прави нито "леви", нито "десни". "Ще има пикове и намаляване на протестите. Нямат ли политически проект, в който да се съберат, всичко друго значи, че те сами се лъжат", допълни политическият пиар.

"Има ясно признаци, че става нещо ново. Почти навсякъде се излиза и то с едни и същи искания. Въпросът е политиците да бъдат принудени да чуват исканията на улицата", категоричен бе Томов.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Борбата ще е безмилостно жестока...не се пуска кокала току-така... Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
ЧЕКМЕДЖЕТО
преди 1 месец
с тактика да се крие по тъч-линията до края на мандата - мина на мобилен кар-офис Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
яко му ду*е
преди 1 месец
на следващото НС - летвата е вдигната много високо Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 1 месец
С две думи нищо ново не е казал Сигнализирай за неуместен коментар