България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Артистите били прекалено пасивни по отношение на протестите

Коментар на диригента Йордан Камджалов и литературоведа проф. Михаил Неделчев

30.07.2020 | 09:45 Редактор: Ивет Арабова

В търсене на посока, промяна и кардинално различен модел на управление, антиправителствените протести не спират вече три юлски седмици. Дали обаче оригиналните плакати и активни хора имат ясен план за реформи и как ще отговорят управляващите на все по-твърдите акции и блокади?

"Хората са много изнервени, реакциите са нормални. Няма обаче точен екип с точна концепция за 20 г. напред. Трябва хората да измислят концепция. Не ми харесват агресията и обидите, агресията е стар и изтъркан метод", каза за "България сутрин" диригентът Йордан Камджалов.

Той посочи, че е на площада и протестира, и вижда, че в голямата си част хора там не са безработни, а бързат след работа да се включат в демонстрациите.

От своя страна литературоведът и общественик проф. Михаил Неделчев подчерта, че социалният и възрастовият състав на протестите е доста пъстър. 

"Имаме емоционален консенсус, което не е същински консенсус, но когато има емоционален - той помита всичко. Няма разумни аргументи, които могат да оборят един емоционален консенсус", добави проф. Неделчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И двамата гости изразиха тезата, че участието на свободните артисти на протестите е прекалено пасивно. Според Йордан Камджалов няма диалог между протестиращите и управляващите, а България има нужда от нещо радикално ново.

"Протестите показаха, че харизмата на Борисов е разградена. Харизмата има този дефект - внезапно счупване, проваляне, това се случи с Бойко Борисов в хода на тези протести. Пандемията също допринася за всичко това. Всяко поколение трябва да дойде с нови възгледи и това е чудесно", отбеляза проф. Михаил Неделчев.

По думите на диригент Камджалов, младото поколение не се интересува от "ляво" и "дясно" и това са просто "остарели парадигми".

"Хората искат да се развиват, търси се общ коловоз на развитието на човешкото общество. Протестът не е само на младите, виждат се всички генерации, хората не искат да протестират, а да живеят нормално", категоричен бе той.

Проф. Неделчев смята, че колкото по-развита е една демокрация, толкова по-малък е прагът ѝ на търпимост.

"Протестите са публични акции, които са различни по жанр. Синдикатите в момента разговарят с правителството, те приемат, че мерките са правилни. Има и други отсъстващи на протестите, не е така масово присъствието на академическата общност", коментира Неделчев.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
Пурко
преди 3 години
Добре нахранени ("заслужено ")артисти не се обаждат. За да не изпуснат кокала. Сигнализирай за неуместен коментар