България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Николай Василев: Трябваше да дадат първо на бизнеса, не на пенсионерите

"Тази година е на медицината, нека там да се хвърлят повече усилия", заяви икономистът

28.07.2020 | 08:23 Редактор: Тодор Петров

Правителството отпуска близо 2 млрд. лева за пенсионери, безработни, лекари и туризъм. Ще ни избави ли новият пакет от социално-икономически мерки от бедствието в икономиката?

"Голяма част от тези мерки са просто социални раздавания, които можеха да се случат всяка година без криза или пандемия", заяви икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев пред Bulgaria ON AIR.

Според него никой в публичния сектор не е пострадал от кризата. Получават си своите заплащания за сметка на данъкоплатците. А губещите били хората с бизнес.

"Икономиката ще спадне примерно със 7%, а спрямо миналата година пенсиите са увеличени с 6,3%. Пенсионерите са много по-добре, много повече пари отиват за пенсии тази година. Тези пари трябваше да бъдат насочени към работещата част на икономиката - да се спасяват бизнеси и работни места", коментира бившият вицепремиер.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че след 20 години средната пенсия ще е 1000 лева и пак ще казваме, че е много по-ниска от германската.

"Моят въпрос като икономист е: Защо първо на пенсионерите?", настоя Николай Василев.

Икономистът изтъкна и позитивната новина в случая - че ставало дума само за над 1 млрд. лева, засега няма нов дълг и не се говори за бюджетен дефицит до края на годината.

"Тази година е посветена на медицината, нека там да се хвърлят повече усилия. Новата грешка с намаленото ДДС за вино и бира надмина всички мои представи. Ако някой се осигурява и е безработен, той и сега получава от НОИ своите обезщетения. Защо увеличаваме парите на безработните? Покупателната способност не е намаляла, няма инфлация в момента", коментира още бившият министър.

Василев подчерта, че най-важното е държавата да реши медицинския проблем - да бъде намален броят на жертвите, да няма карантина и изолация. А по думите му в последните над 20 години сме натрупали добри фискални резерви и имаме сравнително нисък дълг. Той определи това като огромно постижение на икономическия преход.

"Кирил Ананиев безспорно е добър финансист, но въпросът е каква ще е бюджетната политика", каза Василев по адрес на вече бившия здравен и настоящ финансов министър.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Недялка Димитрова
преди 3 години
Може ли такова нечовешко отношение към пенсионерите?Вашите родители ако вземат пенсии по 1000 лева ,някой хора вземат по 300 та лева. Сигнализирай за неуместен коментар